Istoricul zilei: 7 septembrie

7 09 2021 LC IST 4

Anul 1739.  Se încheie Tratatul de pace de la Belgrad dintre Austria şi Imperiul Otoman, care a marcat sfârşitul războiul ruso-austro-otoman (1736-1739). Imperiul Habsburgic a fost obligat să restituie Oltenia, Țării Românești.

Anul 1812. La armata lui Napoleon a obligat armata rusă să se retragă în bătălia de la Borodino. Aceasta confruntare a fost considerată cea mai sângeroasă din istoria războaielor napoleoniene. Bătălia de la Borodino a avut loc la 7 septembrie 1812, la 125 kilometri de Moscova, între trupele franceze conduse de Napoleon și trupele rusești conduse de Kutuzov. Bătălia, deși a fost o victorie tactică și strategică franceză incontestabilă, nu a reprezentat triumful complet de care Napoleon avea nevoie pentru a-l convinge pe Țarul Alexandru I să încheie pacea. Ca urmare a bătăliei, trupele franceze au avut drumul deschis spre capitala economică a Rusiei, Moscova, pe care o vor ocupa timp de o lună și jumătate, în așteptarea tratativelor de pace. Acestea din urmă nu se vor materializa și, odată cu venirea iernii, francezii sunt nevoiți să se retragă, cu pierderi uriașe cauzate de crunta iarnă rusească.

7 09 2021 LC IST 5

Anul 1907.  A încetat din viaţă Bogdan Petriceicu Haşdeu, filolog, folclorist, prozator, dramaturg, istoric şi publicist, vicepreşedinte al Academiei Române. Bogdan Petriceicu Haşdeu este întemeietor al lingvisticii, filologiei şi lexicografiei româneşti (dicţionarul „Etymologicum Magnum Romaniae”), unul dintre fondatorii folcloristicii comparate române, creatorul dramei istorice româneşti („Răzvan şi Vidra”).  Bogdan Petriceicu Haşdeu, născut Tadeu Hâjdeu, (născut la 26 februarie 1838, Cristinești, Hotin – decedat la 7 septembrie 1907, Câmpina) a fost una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile.

7 09 2021 LC IST 6

Anul 1939. România s-a declarat neutră în urma declanșării celei de-a doua conflagrații mondiale (la 1 septembrie) și și-a dat acordul de principiu pentru trecerea pe teritoriul său a materialului de război destinat ajutorării Poloniei.

La 7 septembrie este marcată Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru. Încurajată de interesul crescând al comunităţii internaţionale pentru aerul curat  şi subliniind necesitatea depunerii unor eforturi suplimentare pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, pentru a proteja sănătatea oamenilor, Adunarea Generală a ONU a decis să stabilească data de 7 septembrie ca Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru.  Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat rezoluţia respectivă la 19 decembrie 2019.

7 09 2021 LC IST 7

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий