Anul 1864. S-a deschis, după reorganizare, Şcoala Preparandală din Iaşi, sub conducerea lui Titu Maiorescu. Printre cursanţii înscrişi în anul întâi se afla şi Ion Creangă. Ea a fost înfiinţată în 1855 prin hrisovul domnitorului Grigore Alexandru Ghica. În 1863 director al ei devine Titu Maiorescu. În 1864 Şcoala Preparandală devine Şcoala Normală „Vasile Lupu”.
Anul 1889. Herman Hollerith a patentat prima mașină de calculat. Herman Hollerith (n. 29 februarie 1860, Buffalo, New York – d. 17 noiembrie 1929, Washington) a fost un statistician american și inventator care a dezvoltat un tabulator mecanic bazat pe cartele perforate pentru a cataloga rapid statistici din milioane de bucăți de date. El a fost fondatorul Tabulating Machine Company, care mai târziu a fuzionat cu alte două companii pentru a deveni IBM. A inventat în 1886 un dispozitiv folosit la recensământul populației din Statele Unite din 1890, dispozitiv care funcționa cu cartele perforate. Hollerith este considerat ca fiind părintele calcului automat modern. În 1889, Herman Hollerith patentează prima mașină de calculat.
Anul 1902. S-a născut la Brăila arhitectul Octav Doicescu, participant la realizarea unor ansambluri arhitectonice celebre precum Opera Română din Bucureşti şi Institutul Politehnic din Bucureşti. Octav Doicescu a fost un academician român, arhitect, profesor universitar, membru titular (1974) al Academiei Române. Octav Doicescu a fost cetățean de onoare al orașului New York, 1939, titlu acordat de celebrul primar Fiorello La Guardia (1882 – 1947) ca apreciere pentru proiectarea Pavilionului Casa Română la Expoziția universală New York World’s Fair 1939. Octav Doicescu a decedat la 10 mai 1981, la București.
Anul 1928. A murit Dumitru Kiriac-Georgescu, compozitor, profesor, dirijor de cor şi folclorist, unul dintre precursorii şcolii moderne de compoziţie în România. Studiază mai întâi la Conservatorul din Bucureşti (1880-1885), apoi la Conservatorul de la Paris. Activitatea sa de dirijor de cor începe la Capela română din Paris (1894-1899). După reîntoarcerea în țară, Dumitru Kiriac-Georgescu pune bazele Societății corale „Carmen”, al cărei dirijor va fi timp de aproape trei decenii, dirijând şi corul Bisericii Sfântul Spiridon-Nou și ansamblul coral la Conservatorul bucureştean. A fost membru fondator al Societății Compozitorilor Români, activând în favoarea înființării arhivei de folclor a societății.
Orientarea muzicii corale și vocale a lui Dumitru Kiriac-Georgescu este legată de valorificarea folclorului și a trăsăturilor modale ale acestuia. Autorul adoptă cu precădere genul miniaturii corale, multe dintre coruri recurgând chiar la melodia folclorică autentică.
La 8 ianuarie sunt marcate Ziua extinderii microbilor bucuriei, Ziua culesului la calculator şi Ziua rotaţiei Pământului.
La 8 ianuarie creştinii ortodocşi sărbătoresc pe stil vechi Soborul Preacuratei Fecioare Maria Născătoarea de Dumnezeu. Este o sărbătoare care se datează cel puțin din secolul al V-lea, originea ei fiind pusă de unii liturgiști în legătură cu Sinodul III Ecumenic din Efes (anul 431). Fiind legată de praznicul Nașterii Domnului, ea este ca o continuare a Crăciunului.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com