Istoricul zilei – 8 octombrie: evenimente și personalități

8 10 IST 1

La 8 octombrie 314 Constantin cel Mare îl învinge pe împăratul roman Licinius, care își pierde teritoriile europene. Relațiile dintre cei doi împărați au început să se tensioneze, astfel, în 316  se declanșează un prim război civil. Constantin obține o victorie în bătălia de la Cibalae (Panonia). Înțelegerea care s-a încheiat între cei doi prevedea ca Licinius să-i cedeze lui Constantin toate provinciile sale est-europene cu excepția Traciei, păstrându-și însă poziția de augustus. După 320, Licinius, sprijinit de cercuri păgâne din Orient, inițiază o politică anticreștină, în timp ce Constantin se apropie tot mai mult de pozițiile bisericii creștine. În noul război civil care izbucnește în 324, Licinius este înfrânt în două mari bătălii, la Asrianopol și Chrysopolis în Asia Mică, este capturat și executat anul următor la Tesalonic.

La 8 octombrie 1408, domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun acordă privilegii comerciale negustorilor lioveni. Alexandru cel Bun a fost fiul cel mai mare al lui Roman I Muşat, voievod al Moldovei   între anii 1391-1394, și al Anastasiei Mușat. Potrivit celor scrise de Grigore Ureche, Alexandru cel Bun a întreprins o importantă operă de organizare politică, administrativă și ecleziastică a Moldovei. A încurajat comerțul, confirmând negustorilor polonezi un larg privilegiu în 1408,   act în care sunt atestate oraşele Iaşi şi Cernăuţi.

8 10 IST 2

La 8 octombrie 1856  s-a născut  la Suceava, Dimitrie Dan, istoric (studii de istorie bisericească) şi folclorist (studii asupra folclorului minorităţilor din Bucovina), membru corespondent al Academiei Române din 1904.  Între lucrările sale se remarcă  „Obiceiuri şi credinţe armene la naştere, nuntă şi înmormântare”, „Rutenii din Bucovina”, „Poezii populare adunate în comuna Balca”. A decedat la Cernăuţi în ziua de 25 mai 1927.

8 10 IST 3

La 8 octombrie 1878 Armata română victorioasă în Războiul de Independență  își face intrarea triumfală în București pe Podul Mogoșoaiei, care de atunci poartă numele de Calea Victoriei.

8 10 IST 4

La 8 octombrie 2012  a murit Aureliu Busuioc, scriitor, ziarist şi dramaturg din R. Moldova.  S-a născut la 26 octombrie 1928 în satul Codreanca, din județul interbelic Orhei. A urmat liceul „T. Boga” din Timișoara. A învățat și la Școala Militară de Ofițeri Activi de Transmisiuni din Sibiu, pe care a abandonat-o în timpul examenelor finale pentru a fi „repatriat”. Revine în Moldova în 1949 şi studiază la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. A fost șef de sector la ziarul oficial al comuniştilor din RSS Moldovenească  „Moldova socialistă”, redactor-șef adjunct la revista „Chipăruș”, redactor-șef la ziarul „Tinerimea Moldovei”, consultant literar, iar în 1977-1987 secretar al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor din Moldova.  Romanul său „Singur în fața dragostei” (1966) a fost ecranizat la Moldova-film. Unele scene au fost filmate în satul Boian din regiunea Cernăuţi.  A fost de asemenea autor al mai multor scenarii de film.

8 10 IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий