Istoricul zilei: 9 ianuarie — Folclorist notoriu român, inclus și în enciclopedia ucraineană

9 01 2020 P. Caraman

La 9/10 ianuarie 1980 la Iași a încetat să bată inima folcloristului, etnografului și lingvistului Petru Caraman.

Petru Caraman, s-a născut la Vârlezi, la 14 decembrie 1898. Și-a făcut studiile la Facultatea de Litere şi Filosofie la Universitatea din Iaşi. După absolvire, în 1922, a fost timp de doi ani, profesor de limba română la un liceu din Cernăuţi. Între 1925 şi 1928 a audiat la Lviv, Cracovia şi Varşovia cursuri ale unor renumiţi etnologi şi etnografi ai vremii. În 1928 a obţinut, la Cracovia, două titluri de doctor, în slavistică şi în filosofie.

A continuat să predea, la Cernăuţi şi Bucureşti, până în 1934, când a preluat şefia Institutului Român din Sofia. În 1938 a revenit la catedră şi a predat la Universitatea din Iaşi până în 1947, când a fost exclus definitiv din învăţământ, datorită protestelor sale vehemente vizavi de cedarea Basarabiei şi de ingerinţele regimului comunist în autonomia universitară.

Au urmat peste trei decenii de persecuţii asupra sa şi a familiei sale, perioadă în care casa i-a fost supravegheată, iar corespondenţa cenzurată.

Autor a numeroase studii cu profil etnografic şi lingvistic, Petru Caraman a realizat cele mai complexe clasificări ale colindelor din zona de est şi sud-est a Europei, susţinând întâietatea datinilor populaţiei traco-romanice în faţa celor de origine slavă. Volumul „Colindatul la români, slavi şi alte popoare”, tipărit în limba română de-abia în 1983, la 50 de ani de la apariţie, este şi în prezent un reper fundamental în domeniu. La studiile de folclor ale lui Petru Caraman s-au referit și cercetătorii cernăuțeni Oleksa Romaneț și Grigore Bostan. Ultimul a semnat un articol despre Petru Caraman în Enciclopedia ucraineană.

Poliglot (vorbea curent şapte limbi străine) şi lingvist de prestigiu, Petru Caraman este considerat de specialişti cel mai de seamă etnolog român şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai domeniului din Europa. Petru Caraman se înscrie organic în tradiţia enciclopedică a culturii române, abordând, cu un elevat profesionalism, etnologia, slavistica, literatura, mitologia, arheologia, istoria veche, medievistica,lingvistica, filozofia culturii, sociologia, antropologia culturală etc. Studiile sale folclorice sunt de mare folos pentru cercetătorii de astăzi din arealul roman și slav. După cum remarcă profesorul cernăuțean, Grigore Bostan, Petru Caraman „a scos în evidență comunitatea funcțională și tematică a colindelor la popoarele din sud-estul Europei, a accentuat tipul colindelor și urăturilor bulgaro-româno-ucrainene, paralele între ele drept moștenire a legăturilor istorico-culturale. El a studiat specificul colindelor românești și ucrainene, anumite fenomene ale culturii populare ucrainene în contextul larg internațional, expuse în lucrarea „Substratul mitologic al sărbătorilor de iarnă la români și slavi”.

Lui Petru Caraman i s-a acordat post-mortem titlul de membru al Academiei Române, iar numele lui îl poartă Muzeul Satului de la Gârboavele.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий