Anul 1828. S-a născut genialul scriitor rus Lev Nicolaevici Tolstoi, unul dintre marii romancieri ai literaturii universale. Lev Tolstoi (1828-1910) este autorul romanelor „Anna Karenina”, „Război şi pace”, „Învierea”, acestea fiind traduse şi în limba română (în Moldova şi România). Povestiri de Lev Tolstoi au fost traduse în română de scriitorul cernăuţean Mircea Lutic. În 2011, la Editura „Leda”din România a apărut o nouă traducere a capodoperei lui Lev Tolstoi „Război şi pace” în tălmăcirea unuia dintre cei mai valoroşi traducători români din limba rusă – Nicolae Iliescu. Această apariţie reprezintă un mare eveniment editorial pentru piaţa de carte din România.
Este cunoscut şi apreciat romanul lui Ion Druţă despre ultimele zile din viaţa lui Lev Tolstoi „Plecarea lui Tolstoi. Întoarcerea ţărânei în pământ”. În această operă literară imaginea marelui scriitor rus apare ca un simbol polivalent şi nu întâmplător se prezintă în trei ipostaze: Tolstoi creatorul, Tolstoi gânditorul şi, abia în al treilea rând, Tolstoi omul, care îşi trăieşte viaţa cea de toate zilele. Astfel, este reliefată pregnant capacitatea personajului de a trece prin conştiinţa sa lumea, istoria şi cultura întregii omeniri din timpul şi spaţiul diferitor epoci, dar şi capacitatea, nu mai puţin remarcabilă, de a pătrunde cu tot sufletul evenimentele petrecute alături, cu totul recent.
Anul 1861. S-a născut actriţa Agatha Bârsescu, prima actriţă româncă prezentă pe scenele teatrelor din Viena, apoi şi din America. Agatha Bârsescu (1861-1939) a avut roluri în piesele „Medeea”, „Antigona” de Sofocle, „Maria Stuart” de Schiller.
Anul 1896. A încetat din viaţă Matei Millo, actor şi cântăreţ, autor de texte dramatice, unul dintre pionierii teatrului românesc. Matei Millo (1814-1896) a jucat rolul principal în piesa „Baba Hârca”, piesă reprezentată pentru prima dată la Iaşi, la 27 ianuarie 1849.
La 9 septembrie este marcată Ziua mondială a frumuseţii. Este iniţiativa Comitetului Internaţional de Estetică şi Cosmetologie (CIDESCO), cu scopul de a stabili şi menţine cele mai înalte standarde de terapie pentru frumuseţe din întreaga lume. Ziua mondială a frumuseţii este marcată de CIDESCO începând cu anul 1995. Comitetul Internaţional de Estetică şi Cosmetologie (CIDESCO) a fost creat la Bruxelles, în 1946 cu scopul de a promova schimbul de experienţă şi informaţii noi privind terapiile pentru frumuseţe din întreaga lume. CIDESCO este şi o şcoală de frumuseţe, oferind centre de pregătire, ale căror cursuri şi diplome sunt recunoscute la nivel internaţional.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com