Dacă Ucraina pierde războiul și teritoriul ei este ocupat din cauza unei ipotetice încetări a asistenței occidentale, trupele rusești vor fi mult mai aproape de granițele NATO. În acest caz, costul măsurilor de apărare pentru SUA și țările europene va fi astronomic și mult mai mare decât costul sprijinirii Ucrainei pentru ca ea să câştige. Aceasta este concluzia la care au ajuns analiștii Institutului pentru Studiul Războiului într-o publicație specială intitulată „Costul ridicat al pierderii Ucrainei”, publicată pe 14 decembrie, relatează NV.
În acest caz, costurile pe care le vor suporta Statele Unite și alte țări NATO pentru a proteja Europa de noi amenințări din partea Rusiei vor fi mult mai mari decât își imaginează majoritatea oamenilor, se arată în raport. „A ajuta Ucraina să-și mențină cel puțin poziția prin sprijin militar continuu din partea Occidentului este mult mai profitabil și mai ieftin pentru Statele Unite decât să lase Ucraina să piardă”, subliniază experții de la Institutul pentru Studiul Războiului. În același timp, „înghețarea” conflictului este mai rea decât continuarea ajutorului acordat Ucrainei în luptă — pur și simplu ar da Rusiei timp să se pregătească pentru un nou război pentru a cuceri întreaga Ucraină și a se confrunta cu NATO. În timp ce ajutarea Ucrainei să recâștige controlul asupra întregului sau a celei mai mari părți a teritoriului său ar fi mult mai benefică, deoarece ar împinge forțele rusești mai departe spre est, susține ISW. „Cel mai bun lucru este că sprijinirea Ucrainei în victoria sa și apoi ajutarea la reconstrucția acesteia ar plasa cea mai mare și mai capabilă armată prietenă de pe continentul european în prima linie a apărării NATO — indiferent dacă Ucraina se va alătura în cele din urmă Alianței sau nu”, concluzionează analiștii.
De asemenea, ei ne reamintesc că, în toate aceste scenarii, nu există niciun motiv pentru a face o paralelă între Ucraina și Afganistan, unde ani de asistență americană au eșuat în cele din urmă în menținerea unui guvern legitim. Spre deosebire de Afganistan, Ucraina este o țară puternic industrializată, cu o populație modernă, urbană și foarte educată. Iar economia Ucrainei, mai ales dacă este readusă la granițele sale din 1991, este suficient de mare pentru a-și susține propria armată. „O Ucraină victorioasă nu va avea nevoie de patronajul constant al Occidentului. În schimb, ea poate fi cu adevărat independentă și poate avea o contribuție majoră la securitatea NATO și la economia occidentală», concluzionează experții ISW.
„Libertatea Cuvântului” – www.lybrti.com