Până la 30 iunie nu există nicio dovadă vizuală că unitățile rusești au părăsit Centrala Nucleară Zaporijjia sau împrejurimile imediate ale acesteia. Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a scris despre acest lucru într-o analiză datată la 30 iunie. Potrivit analiștilor, este puțin probabil ca ocupanții să provoace un „accident” deliberat la centrală, dar este probabil ca Rusia să continue să folosească amenințarea unui incident radiologic pentru a încerca să descurajeze contraofensiva Ucrainei și sprijinul occidental înainte de summit-ul NATO.
„ISW a evaluat anterior că forțele rusești nu ar fi capabile să controleze consecințele unui incident radiologic deliberat la Centrala Nucleară Zaporijjia și că acesta ar putea reduce și mai mult capacitatea Rusiei de a-și consolida ocupația din sudul Ucrainei, lăsând zonele nelocuibile și neguvernabile. În același timp, distrugerea barajului Centralei Hidroelectrice de la Kahovka a avut, de asemenea, un impact negativ asupra forțelor rusești, astfel încât nu pot fi excluse posibilele planuri ale acestora de a sabota Centrala Nucleară Zaporijjia”, se arată în raport.
Potrivit ISW, ocupanții pot acționa în funcție de trei scenarii posibile: să deverseze apa contaminată de la Centrala Nucleară Zaporijjia în rezervorul Kahovka, care a secat semnificativ, pentru a împiedica tranziția forțelor de apărare ucrainene; să creeze o zonă radioactivă pe o suprafață mare din sudul Ucrainei (experții notează că construcția reactoarelor va complica această încercare); să încerce să provoace un accident cu o rază mică pentru a împiedica forțele armate ucrainene să înainteze în apropierea Centralei Nucleare propriu-zise.
„Niciuna dintre aceste opțiuni nu oferă beneficii militare mai mari pentru trupele rusești decât consecințele probabile pe care le-ar putea crea”, au declarat analiștii, citați de medii ucrainene.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com