La Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au declarat că președintele rus, Vladimir Putin, și-a stabilit în mod repetat obiective înalte, îndemnând guvernul său și forțele armate să le atingă, dar abținându-se de la a lua deciziile costisitoare pe care le-ar necesita un război prelungit. Liderul de la Kremlin nu este pregătit să-și asume riscuri din cauza amenințării de a-și pierde statutul, așa că este puțin probabil să fie pregătit să folosească arme nucleare, au subliniat la ISW. Analiştii scriu că autorităţile ruse efectuează cu întârziere reforme militare la scară largă şi tratează situaţia din Ucraina ca pe un război prelungit şi de amploare. Cu toate acestea, Putin însuși continuă să urmeze același model de luare a deciziilor restrânse. Kremlinul efectuează cu întârziere mobilizarea și reorganizarea personalului, pe care, într-adevăr, ar fi trebuit să le facă înainte de începerea invaziei Ucrainei în februarie 2022.
Putin nu se grăbește să anunțe un al doilea val de mobilizare, oficialii americani și occidentali spunând că liderul de la Kremlin înclină din nou spre o mobilizare liniștită din cauza preocupărilor legate de impopularitatea extremă a primului val.
Se pare că Putin efectuează sondaje suplimentare pentru a evalua modul în care rușii percep mobilizarea. ISW a observat, de asemenea, rapoarte contradictorii ale oficialilor Dumei de Stat ruse și ale oficialilor de la Kremlin cu privire la modificările aduse protocoalelor de mobilizare și recrutare, indicând probabil că Putin a ordonat aceste prevederi, dar nu dorește să le facă publice. Potrivit experților, Putin se bazează pe un grup de țapi ispășitori care își asumă public riscuri pentru el și își asumă vina pentru eșecurile militare rusești și politicile nepopulare. Putin permite, și uneori chiar încurajează, critica de către bloggerii ruși la adresa Ministerului Apărării al Rusiei pentru a se absolva de vină. Putin, de exemplu, l-a poziționat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe Ministerul Apărării drept fața celei mai nepopulare decizii pe plan intern — ordinul de mobilizare parțială — care l-a forțat pe Șoigu să explice clauza de mobilizare într-un interviu televizat. Putin chiar a criticat public Ministerul Apărării și i-a îndemnat să asculte criticile.
Rețelele de propagandă de stat ale lui Putin i-au plasat responsabilitatea pentru retragerea controversată a trupelor ruse de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipru în regiunea Herson și în orașul Herson în noiembrie 2022 fostului comandant al Forțelor Armate Ruse din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin. Președintele Federației Ruse a folosit în mod regulat Duma de Stat a Rusiei pentru a stabili condițiile pentru luarea unor decizii controversate pentru a-l prezenta drept un lider echilibrat. Analiştii cred că nedorința lui Putin de a-şi asuma riscuri legate direct de războiul său convenţional din Ucraina indică faptul că el, ca şi înainte, este puţin probabil să meargă la escaladarea nucleară sau la război cu NATO.
ISW a evaluat anterior că amenințările Rusiei la adresa NATO folosind arme convenționale nu se potrivesc cu capacitățile Rusiei și că Moscova folosește amenințările nucleare în primul rând pentru a intimida Occidentul. Putin apreciază în mod clar status quo-ul său intern și încearcă să evite politicile riscante pentru a-și atinge propriile obiective, se arată în raportul ISW. „Putin continuă să demonstreze că rămâne o persoană precaută, care acordă o atenție semnificativă reducerii riscurilor, chiar dacă percepția sa asupra situației cu care se confruntă este în contradicție cu realitatea”, a subliniat ISW, scrie RBK-Ucraina.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com