ISW: Kremlinul folosește subiectul schimbului de prizonieri pentru a destabiliza situația din Ucraina

30 5 F 1

Rusia a acuzat Ucraina că suspendă de luni de zile schimbul de prizonieri de război. În acest fel, Kremlinul încearcă să stârnească nemulțumirea în societatea ucraineană și să distragă atenția țărilor occidentale de la susținerea țării, relatează RBK-Ucraina cu referire la raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Se menționează că Împuternicitul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a acuzat Ucraina că a făcut „cereri exagerate” care au provocat o pauză în schimbul de prizonieri de război în ultimele luni. Ea a adăugat, de asemenea, că Rusia face tot posibilul pentru a menține un dialog cu guvernul ucrainean și cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) cu privire la prizonierii de război. În același timp, în noiembrie 2023, un reprezentant al Centrului ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, Petro Iațenko, a remarcat că Rusia a suspendat deja schimbul de prizonieri de război în vara anului 2023 dintr-un motiv nespecificat.

La 29 mai, Radio „Libertatea” a notat că Ucraina a fost nevoită să deschidă o a treia tabără pentru prizonierii de război ruși, în parte din cauza „blocării de facto a schimburilor de către partea rusă” și în parte din cauza numărului tot mai mare de dezertori ruși care devin prizonieri de război. Acest lucru este în concordanță cu mai multe declarații recente ale oficialilor ucraineni potrivit cărora oficialii ruși se opun continuării schimburilor de prizonieri de război.

Raportul ISW notează, de asemenea, că în ultimele luni, de la ultimul schimb din februarie, Rusia a comis o serie de abuzuri împotriva prizonierilor de război ucraineni. În special, au fost înregistrate execuții fără proces și utilizarea prizonierilor de război ca scuturi umane pe câmpul de luptă, ambele fiind încălcări ale Convenției de la Geneva privind prizonierii de război. De asemenea, a fost înregistrată funcționarea unei piețe negre pentru vânzarea prizonierilor de război ucraineni către grupuri paramilitare rusești.

În plus, se arată în raport, Rusia folosește un batalion de prizonieri de război, în majoritate ucraineni, pentru a lupta în Ucraina, o altă încălcare flagrantă a Convenției de la Geneva.

ISW speculează că acuzațiile făcute de Tatiana Moskalova, potrivit cărora Ucraina este partea responsabilă pentru oprirea schimbului, ar putea fi o încercare de a transfera retoric vina asupra Kievului și de a acoperi numeroasele abuzuri bine documentate ale agresorului împotriva prizonierilor de război ucraineni.

Reamintim că, la 3 ianuarie 2024, a avut loc cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului de amploare — atunci 230 de apărători s-au întors acasă. Ultimul schimb de prizonieri de război între Ucraina și Federația Rusă a avut loc la 8 februarie 2024 în formatul 100 pe 100 cu ajutorul Emiratelor Arabe Unite.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий