Moscova reconsideră eficiența „amenințării nucleare” pentru a influența dezbaterea politică din țările occidentale cu privire la permisiunea Forțelor Armate ale Ucrainei de a ataca obiectivele militare de pe teritoriul Rusiei cu arme occidentale. Despre aceasta comunică RBK-Ucraina cu referire la un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Raportul face referire la un articol din The Washington Post. Acesta notează că dictatorul rus Vladimir Putin a început să conștientizeze pierderea eficacității amenințărilor nucleare din partea oficialilor occidentali. Din acest motiv, este probabil ca dictatorul să dezvolte un răspuns vag, mai nuanțat și cu informații limitate la un viitor consimțământ occidental la loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune ale Forțelor Armate Ucrainene împotriva obiectivelor de pe teritoriul rus.
Potrivit unui oficial rus anonim citat în publicație, Moscova a înțeles că amenințările nucleare „nu sperie pe nimeni”. Iar un academician rus cu legături strânse cu diplomați ruși de rang înalt a remarcat că partenerii Rusiei din Sudul Global sunt extrem de nemulțumiți de amenințările nucleare.
Raportul menționează că Institutul pentru Studiul Războiului nu poate verifica în mod independent veridicitatea surselor din Washington Post. Dar rapoartele sunt în concordanță cu diversele evaluări ale ISW cu privire la modul în care Kremlinul folosește „zăngănitul sabiei nucleare” pentru a descuraja Occidentul și că astfel de mesaje nu indică dorința Rusiei de a utiliza arme nucleare.
„Amenințările abia voalate ale Kremlinului de confruntare nucleară au ca scop perturbarea și întârzierea deciziilor-cheie în cadrul dezbaterii politice din Occident cu privire la continuarea asistenței militare pentru Ucraina. ISW continuă să creadă că este foarte puțin probabil ca Rusia să utilizeze arme nucleare în Ucraina sau în altă parte”, se arată în raport.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com