ISW: Kremlinul se teme că Ucrainei i se va permite să lovească teritoriul rus cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 17: A view of St. Basil's Cathedral in Red Square in Russian capital Moscow on March 17, 2020, following the coronavirus (Covid-19) outbreak.  ( Sefa Karacan - Anadolu Agency )

Kremlinul pare să depună eforturi semnificative pentru a influența discuțiile occidentale privind permiterea Ucrainei să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare din Rusia, ceea ce indică profunda îngrijorare a Rusiei cu privire la consecințele unor astfel de lovituri pentru operațiunile ofensive din Ucraina. Acest lucru este afirmat într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), relatează Ukrinform.

Chiar și un număr mic de lovituri ucrainene cu rază lungă de acțiune reușite ar putea avea un impact asimetric și ar putea încuraja trupele ruse să își mute depozitele de muniție dincolo de raza de acțiune a armelor furnizate de Occident, spun analiștii. Acest lucru ar complica logistica rusă în imediata vecinătate a Ucrainei. Ca exemplu, raportul reamintește că, în vara anului 2022, trupele ucrainene au lansat lovituri HIMARS asupra părții ocupate a Ucrainei, ceea ce a forțat trupele ruse să își disperseze depozitele de muniție și a afectat eficiența logisticii ruse.  „Autoritățile ruse sunt probabil îngrijorate de modul în care mutarea depozitelor și a altor instalații critice mai departe de linia frontului va afecta operațiunile ofensive ruse în Ucraina și par să depună eforturi semnificative pentru a împiedica Occidentul să acorde acest permis Ucrainei”, spun analiștii.

Cu toate acestea, beneficiile de a permite Ucrainei să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune ar putea depăși riscul de represalii rusești mai mult decât cred în prezent factorii de decizie occidentali, a declarat ISW. „Kremlinul a desfășurat operațiuni secrete împotriva statelor occidentale cu mult înainte de începerea discuțiilor privind utilizarea armelor occidentale, iar Kremlinul ar putea intenționa să intensifice aceste operațiuni indiferent de decizia Occidentului, deoarece aceste operațiuni sprijină celelalte obiective ale Kremlinului de destabilizare a țărilor europene și subminarea pregătirii militare a NATO”, se arată în raport.

După cum a relatat Ukrinform, Președintele Volodymyr Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de permisiunea a patru țări — Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Germania — pentru a folosi arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare din Rusia. La rândul său, ministrul britanic de Externe, David Lammy, a declarat că se așteaptă ca o decizie de ridicare a restricțiilor impuse Ucrainei să fie luată până la începutul iernii.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий