Ivan Mudrak a devenit cunoscut în întreaga Ucraină grație proiectului său fotografic „Bastonul bunicii” – despre diversitatea ghizdurilor de odinioară de la fântâni. Zilele acestea exponatele din acest proiect au fost prezentate la Muzeul Etnografic Regional din Cernăuți. Autorul expoziției, care poate fi considerată și un fel de studiu amplu etnografic, și-a propus să popularizeze cultura populară din Bucovina, să scoată în lumină urmele uitate ale trecutului, scrie C4 Cernăuți.
„Călătoresc prin satele din Bucovina și colectez, fotografiez astfel de lucruri străvechi. Adesea, acestea sunt case vechi care au fost distruse. Am vrut să arăt ceea ce pierdem. Cum am ajuns la acest proiect? Am fost inspirat de bunica mea, Tynția. După moartea ei, am reușit să vizitez satul ei natal – Zrub — Komarivți. Și am decis să explorez ceea ce a făcut-o pe bunica mea atât de unică, pentru că a fost o persoană foarte specială pentru mine și era important pentru mine să înțeleg acest lucru. Am mers acolo și am văzut mulți oameni interesanți ca ea. Am fost inspirat de acest lucru și am realizat o serie de fotografii. Am rămas încântat și am decis să continui. Încă din copilărie mi-a plăcut să călătoresc foarte mult și să caut ceva neobișnuit”, a declarat Ivan Mudrak la inaugurarea primei sale expoziții.
Prin intermediul fotografiilor și înregistrărilor interlocutorilor, autorul a arătat Bucovina autentică, adevărată, unică în felul ei.
Foto Taras Piț
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com