„Jubileu fără jubiliar: Constantin Popovici”

25 5 P 2

Zilele acestea, în regiunea Cernăuți, precum și în Republica Moldova a fost marcat centenarul nașterii lui Constantin Popovici, istoric literar ucrainean și moldav, folclorist, scriitor, doctor în științe filologice, profesor, academician al Academiei de Științe al Moldovei, membru de onoare al Academiei de Științei a Școlii Superioare din Ucraina. Academicianul Constantin Popovici, eminescolog și, totodată, cercetător al creației șevcenkiene, a fost omagiat în satul său de baștină Romancăuți de lângă Secureni și la Cernăuți, unde și-a făcut studiile și și-a început activitatea didactică și științifică. În Sala albastră a Universității Naționale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuți s-a desfășurat „masa rotundă” cu tema „Constantin Popovici – om, savant, scriitor”, moderată de Vasyl Kostyk, docent la Catedra de Literatură Ucraineană. Apoi au fost depuse flori la placa comemorativă „Constantin Popovici”, fixată pe fațada casei nr.6 de pe strada Sagaidacinyi, unde la timpul său a locuit până a pleca la Chișinău viitorul academician. Moderatoarea acțiunii a fost Larisa Markuleak, decent la Catedra de Literatură Ucraineană. Serghii Dobjanski, secretar al Comitetului executiv orășenesc, a menționat că această placă comemorativă a fost restaurată datorită eforturilor depuse de directorul Liceului nr.6 „Alexandru cel Bun”, Ion Ignat.

25 5 P 5

Constantin Popovici a fost un bun prieten al Liceului nr.6 „Alexandru cel Bun” cu limba română de predare și în ultimii ani ai vieții sale, ori de câte ori venea la Cernăuți, neapărat trecea pragul acestei instituții de învățământ din centrul orașului. Aici s-a desfășurat partea finală a acțiunii de omagiere a savantului Constantin Popovici. Participanții la festivitate au făcut legătura online cu Liceul din Romancăuți, unde funcționează Muzeul „Constantin Popovici”, și cu Academia de Științe din Moldova, unde concomitent era omagiat academicianul Constantin Popovici. Scenariul acțiunii de omagiere „Jubileu fără jubiliar: Constantin Popovici” a fost alcătuit de profesoara de ucraineană de la Liceul nr.6, Tetiana Fonariuk. În deschidere, directorul Ion Ignat a amintit că atunci când pentru prima dată academicianul Constantin Popovici a vizitat Liceul, el a dorit să vină la elevii din clasa întâi, fiindcă elevii la această vârstă spun întotdeauna adevărul, apoi la viitorii absolvenți pentru a aprecia munca pedagogilor. Fiind oaspete  al elevilor și pedagogilor de la Liceul nr.6, Constantin Popovici îl avea mereu alături pe poetul cernăuțean Vasile Vascan. Serata literară „Jubileu fără jubiliar: Constantin Popovici” s-a desfășurat și fără prezența lui Vasile Vascan, care s-a mutat și el la cele veșnice. În schimb au fost derulate secvențe video cu Vasile Vascan, unde el apreciază meritele academicianului Constantin Popovici, recunoscând că a fost fericit de faptul că a trăit pe timpul slăvitului nostru copământean.

25 5 P 1

La toate evenimentele de la Cernăuți legate de numele lui  Constantin Popovici participă neapărat Ivan Derda, artist al poporului din Ucraina, care și-a amintit că a fost invitat de Constantin Popovici la Chișinău cu ocazia deschiderii oficiale a Ambasadei Ucrainei în Moldova, a Muzeului „Petru Movilă”. „Asemenea personalități ca academicianul Constantin Popovici contribuie la unirea popoarelor prin cultură”, a accentuat Ivan Derda. A ilustrat acest lucru prin interpretarea romanței „Să-mi cânți cobzar” de Isidor Vorobchievici, romanța preferată a lui Constantin Popovici. Ivan Derda a interpretat-o împreună cu Gheorghe Posteucă, colegul său de la Catedra de Muzică a Universității cernăuțene. Ivan Derda – în ucraineană, Gheorghe Posteucă – în română.

25 5 P 3

Președintele Organizației regionale Cernăuți a Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina, Vasyl Djuran, a prezentat o ediție apărută recent și consacrată lui Constantin Popovici. Colaboratoarea Muzeului „Volodymyr Ivasiuk” din Cernăuți, Maria Dovgan, a relatat despre prietenia dintre doi remarcabili oameni de litere – Myhailo Ivasiuk și Constantin Popovici, despre corespondența dintre ei. Ivana Rudko, șefă de secție la Biblioteca Regională „Myhailo Ivasiuk” a prezentat ghidul biobibliografic „Constantin Popovici (1924-2024)”, care include 490 de titluri bibliografice.

De asemenea, centenarul nașterii lui Constantin Popovici a fost marcat și la Biblioteca din Storojineț.

25 5 P 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий