Judecătorul ucrainean Nikolai Ceaus s-a ales cu refuz definitiv din partea autorităților moldovene la solicitarea de a beneficia de azil politic în R. Moldova. Magistratul s-ar afla la Chișinău din 2016. Acesta este suspectat de luare de mită în Ucraina în proporții mari, notează mold-street.com.
„Se respinge cererea depusă de către Ceaus Nikolai și avocatul Iulian Balan, în interesele lui Nicolai Ceaus, privind suspendarea actului emis de către președintele R. Moldova din 12 octombrie 2017 și suspendarea deciziei Curții de Apel Chișinău din 28 octombrie 2020 până la examinarea recursului, în cauza de contencios administrativ la cererea de chemare în judecată înaintată de Ceaus Nikolai împotriva președinției R. Moldova, Aparatul Președintelui R. Moldova cu privire la constatarea netemeiniciei refuzului cu privire la acordarea azilului politic și obligarea președintelui să acorde azil politic cetățeanului Ucrainei, Ceaus Nicolai”, se spune în încheierea CSJ 3 din 3 martie 2021.
Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă vreunei căi de atac.
Nikolai Ceaus a fost magistrat la Judecătoria raionului Dnepropetrovsk din Kiev. Organele de anchetă ucrainene afirmă că acesta urma să treacă prin procedura de lustrație, datorită faptului că a participat la judecarea participanților la revolta populară din Piața Maidan a capitalei ucrainene. Judecătorul însă a putut evita procedura cu ajutorul administrației fostului președinte Petro Poroșenko, potrivit anchetatorilor.
În august 2016, Biroului Național Anticorupție din Ucraina l-a reținut în flagrant delict pe Nikolai Ceaus, în momentul când încasa 150.000 de dolari pentru a pronunța o sentință în favoarea unor inculpați, într-un caz de contrabandă cu droguri.
La 5 septembrie 2016, Parlamentul de la Kiev a aprobat ridicarea imunității lui Ceaus, permițând arestul și urmărirea lui penală. Însă și de această dată Ceaus e putut evita reținerea, fugind în R. Moldova, cu traversarea ilegală a frontierei de stat.
Operațiunea de scăpare ar fi fost organizată în baza unor înțelegeri între Poroșenko și fostul lider PDM Vladimir Plahotniuc, cu participarea colaboratorilor Serviciului pază de stat al Ucrainei. Judecătorul Ceaus a ajuns la Chișinău la bordul unui avion privat, care nu ar fi fost verificat de către angajații aeroportului din Kiev. La 12 septembrie 2016 Ceaus a fost anunțat în căutare națională, iar pe 14 noiembrie în cea internațională.
Ucrainenii l-au memorizat pe judecător mai ales prin modalitatea originală de păstrare a banilor: Ceaus a ascuns o parte din banii primiți din mită într-un borcan pentru murături. Imaginile cu borcanul în care erau înghesuite bancnote de câte o sută de dolari, confiscate în timpul percheziției, au devenit un adevărat hit pe rețelele de socializare.
Dacă va fi condamnat pentru acte de corupție, Nikolai Ceaus riscă o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare.
Libertatea Cuvântului (www.lyberti.com)