Mai mult de jumătate din suprafaţa oceanelor lumii au ajuns să fie pescuite de nave industriale, depăşind aria de teren folosit de agricultori, dezvăluie un nou studiu citat de The Guardian, scrie adevarul.ro.
Mai multe hărţi bazate pe informaţii provenite de la peste 70.000 de nave acvatice arată că pescuitul comercial acoperă o suprafaţă mai mare decât agricultura şi va ridica teme de dezbatere privind sănătatea oceanelor şi durabilitatea pescuitului.
Datele publicate în revista Science arată că singurele perioade în care pescuitul scade brusc este sfârşitul de săptămână şi sărbătorile precum Crăciunul şi Anul Nou Chinezesc.
Autorul principal al studiului, David Kroodsma a subliniat că impactul clar al evenimentelor culturale şi politice asupra pescuitului global reprezintă o dovadă şi o speranţă că dacă vor, oamenii pot restrânge pescuitul excesiv.
Cercetătorii au adunat peste 22 de miliarde de date informaţionale provenite de la sistemele conectate la satelit de pe navele de pescuit. Datele au fost adunate între 2014 şi 2016, rezultând acum într-o hartă globală care arată cele mai intense zone în care se pescuieşte. «Este cu adevărat surprinzător să priveşti harta şi să descoperi cât de mult se pescuieşte», a declarat Kroodsma.
Cercetarea a fost fondată şi finanţată de Google şi susţinută de actorul Leonardo DiCaprio. Totodată, la rezultatul final au contribuit cadre universitare de la universităţile din California, Stanford şi Dalhousie din Canada, precum şi cercetători de la National Geographic şi Google. Potrivit studiului, cinci ţări sunt responsabile de 85% din totalul de pescuit comercial.
Din această cifră jumătate dintre pescari sunt din China, restul peştelui mergând în Spania, Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan.