La 21 iunie a încetat din viață maestrul Spiridon Vangheli. Spiridon Vangheli, numit și „tatăl lui Guguță”, a împlinit pe 14 iunie vârsta de 92 de ani. Renumitul scriitor basarabean s-a născut în anul 1932, Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râşcani. Este autorul celebrei cărți pentru copii „Isprăvile lui Guguță” ce a fost tradusă în circa 40 de țări și aproximativ 60 de limbi.
În activitatea sa literară de peste cinci decenii, Spiridon Vangheli are în palmares nenumărate Diplome naționale și internaționale. În 1974, în Brazilia, la Rio de Janeiro, a fost distins cu Diploma de Onoare Andersen, numele acestuia fiind înscris și în Lista celor mai buni povestitori din lume.
De asemenea, scriitorul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care: „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătușele Siberiei”, „Crăița”. În anul 2012, poetului i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău.
Spiridon Vangheli a tradus opere pentru copii din literatura universală și a fost, alături de poetul Grigore Vieru, autor al unui „Abecedar”. Din anii 60 și până în anii 90 „Abecedarul” lui Grigore Vieru și Spiridon Vangheli era folosit ca manual și în școlile românești din Ucraina, inclusiv din regiunea Cernăuți. În fondurile bibliotecilor din regiunea Cernăuți se mai păstrează cărțile pentru copii, scrise de Spiridon Vangheli.
Republica Moldova a primit o veste tristă vineri, 21 iunie, când Președinta Maia Sandu a anunțat trecerea în neființă a celebrului scriitor Spiridon Vangheli, la vârsta venerabilă de 92 de ani. Cunoscut pentru proza sa minunată dedicată copiilor, Vangheli a fost omagiat ca fiind “tatăl lui Guguţă”, personajul îndrăgit din cărțile adresate micilor cititori. Maia Sandu a transmis un mesaj emoționant pe rețelele de socializare, aducând un omagiu cald și plin de recunoștință: “Spiridon Vangheli, scriitorul care a modelat universul copilăriei cu poveștile sale minunate, a părăsit această lume pentru a merge către veșnicie. Deși l-am pierdut pe „Tatăl lui Guguță”, vom purta mereu în inimi personajele create de acest maestru al cuvintelor, care ne-au purtat în lumea fantastică a literaturii universale. Contribuția lui Spiridon Vangheli a dus numele Republicii Moldova peste hotare, inspirând generații întregi”.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com