În data de 5 iunie 2019, se împlinesc doi ani de când a plecat dintre noi istoricul cernăuțean Ilie Luceac, admirabil om de cultură, apărător al limbii române și al spiritului românesc.
Ilie Luceac s-a născut la 2 iulie 1950 în satul Sinăuții de Jos (fostul Județ Dorohoi), raionul Hliboca. După absolvirea școlii de opt ani din satul de baștină studiază la Liceul Pedagogic din Cernăuți (1965-1969), iar în 1974 absolvește Facultatea de Filologie (specialitatea – limba și literatura română) a Universității de Stat din Cernăuți. În 1992 absolvește a doua facultate – cea de istorie a universității cernăuțene.
După absolvirea Facultății de Filologie și satisfacerea serviciului militar în termen ca ofițer, lucrează un timp profesor de limba și literatura română la școala medie nr. 10 din Cernăuți. Mai apoi este angajat ca redactor în redacția emisiuni în limba română a redacției republicane Radio Ucraina Internațional, iar mai târziu se transferă la Liceul Pedagogic din Cernăuți pe postul de profesor de limba și literatura română. În ultimii ani a predat limba latină la Institutul Teologic Ortodox din Cernăuți.
Membru-fondator al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, membru-fondator al Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, redactor-șef adjunct la revista „Glasul Bucovinei”, cercetător științific asociat la Centrul pentru Studierea Problemelor Bucovinei, astăzi Institutul „Bucovina” al Academiei Române din Rădăuți. Autor de manuale pentru școlile cu limba română de predare din Ucraina. A colaborat cu articole și studii la mai multe publicații revistele „Magazin istoric”, „Curierul românesc”, „Glasul Bucovinei”, „Bucovina literară”, „Septentrion literar”, „Candela”, „Limba română”. În anul 2000 editează volumul Familia Hurmuzaki: între ideal și realizare (premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române), în 2007 publică Discursurile lui Eudoxiu Hurmuzaki în Dieta Bucovinei (ediție bilingvă germano-română, trad. textelor din germană de Catrinel Pleșu), iar în 2015 scoate de sub tipar un nou volum de studii despre familia Hurmuzaki – monografia Eudoxiu (Doxaki) Hurmuzaki(1812 – 1874).