La Cernăuți au avut loc festivități cu ocazia celei de-a 190-a aniversări a naşterii scriitorului și personalității publice ucrainene, Iuri Fedkovyci

8 8 А 1

În viaţa şi creaţia lui Iuri Fedkovyci sunt momente legate de poporul român, de istoria şi cultura lui.  

Reprezentanți ai autorităților regionale și locale, ai Societății „Prosvita”, care poartă numele lui Taras Şevcenko, ai culturii, clerului, oameni publici s-au adunat la monumentul celebrului bucovinean. Participanții l-au omagiat pe vestitul scriitor ucrainean prin rememorarea operei și activităților sale, prin interpretarea de cântece pe versuri de Iuri Fedkovyci și prin depunerea de flori la monument. Iuri Fedkovyci este autorul a numeroase balade romantice, povestiri, drame, opere pentru copii și poezii. El a devenit un vestitor al renașterii naționale ucrainene. În plus, omul de litere a fost o figură publică activă care a luptat pentru drepturile poporului ucrainean și redactor-șef al primului ziar ucrainean din regiune, „Bukovyna”.

De asemenea, în cadrul  festivităților, noilor laureaţi li s-a înmânat Premiul regional „Iuri Fedkovyci”, iar seara, la  Centrul Cultural și de Artă „Ivan Mykolaiciuk”  a fost demonstrat filmul documentar biografic „Fedkovyci”, comunică site-ul AMR Cernăuţi.

Iuri Fedkovyci s-a născut la 8 august 1834, în localitatea Storonți Putyliv, situat în pitoreasca parte muntoasă a Bucovinei. În 1849, deși era foarte tânăr, Fedkovyci a plecat în Moldova, în căutarea unei vieți mai bune. Însă, motivul principal al acestei călătorii a fost găsirea fratelui său, Ivan Daşkevici, care locuia la Iași. Fedkovyci a petrecut ceva timp în capitala Moldovei, fapt dovedit de poemul său „O noapte la Iași”, scris mai târziu, în 1862. Apoi Iuri Fedkovyci s-a mutat la Târgu Neamţ, unde s-a aflat timp de doi ani. Scria poezii în limba germană, se interesa de vechea cetate şi de cultura românească. În 1852 Fedkovyci a venit la Cernăuţi şi, la dorinţa tatălui său, care vroia să-l vadă militar, s-a aflat zece ani în rândurile armatei austriece. O bună parte din anii de militărie i-a petrecut în Transilvania, unde a intrat în contact cu populaţia locală românească. Dragostea pentru poporul român și admirația pentru trecutul istoric al Moldovei se regăsesc în unele opere ale lui Fedkovyci,  care nu au nicio legătură cu biografia poetului. În binecunoscuta poezie „Lukian cel Mare” (1863), el evidențiază figura domnitorului moldovean Ștefan cel Mare, iar poezia „Voloşcina” (1866) are ca subiect o poveste de dragoste a unui flăcău sărac român şi a unei fete dintr-o familie ucraineană bogată.

Poeţii cernăuţeni din vremurile noastre, Vasile Leviţchi şi Mircea Lutic, au tradus în română unele opere poetice de Iuri Fedkovyci.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий