Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului este celebrată în fiecare an la 9 noiembrie.
După ce naziştii au ajuns la putere în Germania, în 1933, evreii au fost supuşi unui tratament din ce în ce mai discriminatoriu, însoţit de acte de violenţă. La 9 noiembrie 1938, a început un pogrom împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei, ziua intrând în istorie sub denumirea de „Kristallnacht” („Noaptea de cristal”).
Început la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenţie rapidă ale lui Adolf Hitler. În toată Germania au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreieşti, cioburile de cristal fiind împrăştiate pe străzi. Mulţi evrei au fost agresaţi fizic, alţii ucişi, iar peste 30.000 au fost arestaţi şi trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz. Violenţele au durat 24 de ore, iar „Noaptea de cristal” a rămas în istorie ca începutul simbolic al Holocaustului, care a dus la moartea a circa 6 milioane de evrei.
Cu prilejul marcării Zilei internaţionale de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului la Cernăuţi comunitatea evreiască a organizat un miting în faţa Memorialului victimelor ghetou-lui evreiesc pentru a comemora victimele regimurilor totalitare.