La Cernăuți, pe urmele lui Carol Miculi…

Screenshot_1

Recent a poposit la Cernăuți muzicologul din Varșovia, Ewa STAVINSKA-DAHILD, care adună material pentru o monografie despre eminenții elevi ai lui Frederic Chopin – mândria națională a Poloniei și unul dintre cei mai mari compozitori ai omenirii. Unul dintre aceștia este Carol Miculi, născut la Cernăuți și care în anii 40 ai secolului XIX, la Paris a frecventat cursurile de pian ținute de Chopin. Apoi, activând la Cernăuți și Lviv, compozitorul Carol Miculi a propagat pe larg creația celebrului său învățător. Anume Carol Miculi a prevăzut genialitatea lui Ciprian Porumbescu, când acesta abia învăța să cânte la vioară.

– Am sosit la Cernăuți ca să adun material despre Carol Miculi: informații, articole, diferite publicații, spune doamna Ewa despre scopul deplasării sale. Le-am căutat la biblioteci și la arhiva din Cernăuți. Acolo se păstrează certificatul lui de naștere al lui Carol Miculi. Toate aceste materiale îmi vor fi de mare folos la scrierea monografiei despre Carol Miculi. Un capitol al ei va fi consacrat vieții și activității compozitorului la Cernăuți și Lviv. Am vizitat locurile legate de el. Afară de aceasta, am adunat material și la Lviv, oraș unde și-a petrecut mai mulți ani din viață Carol Miculi. Am găsit materiale la Biblioteca „V. Stefanik” și la Biblioteca Conservatorului. În Ucraina am adunat informații foarte interesante.

– O parte dintre care le-ați descoperit la Cernăuți…

– Da. Am xeroxat aceste materiale. Unele dintre ele sunt chiar în limba poloneză despre Miculi. Vreau să spun că el câțiva ani i-a fost elevul lui Chopin. Și despre aceasta am date interesante.

– Fără îndoială că vă sunt cunoscute creațiile muzicale ale acestui discipol al lui Frederic Chopin…

– Desigur. Am copiile xerox a șase ediții ale creațiilor lui Carol Miculi. Este un compozitor multilateral, care a compus piese pentru pian, cor, orchestră, a valorificat creația populară. Însă este foarte importantă propagarea de către Carol Miculi a creației dascălului său, contribuția lui la formarea cultului lui Chopin. El a editat în redacția sa șase creații ale lui Chopin. În genere, creația lui Chopin a fost editată în șaptesprezece volume. Carol Miculi a fost primul elev al lui Chopin care a popularizat creația învățătorului său în Europa de Est: în Ucraina, România, Moldova. A fost unul dintre ucenicii eminenți care a continuat școala lui Chopin.

– Dar în Polonia se știe despre acest eminent ucenic al lui Chopin? Or, monografia pe care o veți scrie va contribui și la popularizarea lui Carol Miculi.

– Ca muzicolog, consider că merită să fie scrisă și o monografie despre Miculi. Am început să adun materiale despre el în Ucraina – la Lviv și Cernăuți, la Paris. În aceste locuri el a activat și a concertat și aceste momente își vor găsi reflectare în monografia mea.

– Cu ce impresii v-ați ales la Cernăuți?

– Am fost însoțită de bunii mei ghizi la Casa Națională a Polonezilor, am aflat că la Cernăuți se editează și un ziar în limba poloneză. Cernăuțiul este un oraș ospitalier. M-au impresionat profund capodoperele lui arhitectonice: clădirea primăriei, corpul central al Universității…

– Doamna Ewa, după ce va vedea lumina tiparului monografia Dumneavoastră despre elevii lui Chopin, nu ați dori ca lansarea ei să aibă loc și la Cernăuți?

– S-ar putea organiza chiar un concert, în cadrul căruia să fie interpretate, în afară de creații de Chopin, piese pentru pian și cântece de Carol Miculi.

Добавить комментарий