În viitorul apropiat la Cernăuţi va apărea un bloc locativ care va fi dotat cu baterii solare, sistem de purificare a apei şi parcare pentru cărucioare de copii. Clădirea va fi construită de o firmă din Lviv, care deja a achiziţionat terenul unde urmează să apară blocul.
În prezent, din cauza costurilor tot mai mari ale energiei, a început să se ia în calcul tot mai des renunţarea la sursele convenţionale de energie în favoarea instalării de panouri solare. Avantajele sunt multiple şi economiile de bani fiind însemnate. Dacă ar exista un program special de dotare a clădirilor cu panouri solare, Ucraina ar putea câştiga în scurt timp independenţa energetică şi n-ar mai trebui să fie alocate zeci de miliarde de grivne pentru subvenţii la utilităţi. Aceşti bani ar putea aduce mai multe beneficii, dacă ar fi direcţionaţi la implementarea unor programe de eficienţă energetică.
Panourile solare reprezintă o invenţie folosită din ce în ce mai mult în toate statele lumii. Acestea transformă energia solară în energie electrică, folosind Soarele drept o sursă regenerabilă de energie electrică. De asemenea, aceste panouri sunt capabile să aibă şi un efect de răcire asupra clădirii pe care sunt montate.
La nivel global UE deţine prima poziţie în ceea ce priveşte utilizarea energiei solare asigurând 65% din producţia globală de energie de acest tip. Totuşi, trebuie să ţinem cont de faptul că la nivel global mai puţin de 1% din energia folosită este de provenienţă solară în special datorită costurilor mai ridicate şi a naturii sale intermitente comparativ cu energia convenţională. Dintre ţările UE Germania şi Spania sunt cele mai avansate în dezvoltarea şi utilizarea energiei solare. Aceste ţări au investit masiv în dezvoltarea tehnologiilor solare şi au implementat un sistem de subvenţii publice pentru stimularea producătorilor de energie solară. Spre exemplu, Germania subvenţionează energia solară, plătind pentru aceasta un preţ mai mare decât preţul de comercializare pe piaţă. Această politică se aplică inclusiv producătorilor privaţi care, prin instalarea de panouri fotovoltaice produc un surplus de energie ce este apoi direcţionat către reţeaua energetică naţională.