La 15 iunie, în Bucovina a avut loc un șir de manifestări prilejuite de împlinirea a 77 de ani de la nașterea legendei cinematografiei ucrainene, Ivan Mykolaiciuk.
În satul de baștină a vestitului actor și regizor, Ciortoria, raionul Chițmani, a avut loc Festivalul de creație „În ospeție la Ivan”.
Tradițional, festivitățile s-au desfășurat în curtea Casei-muzeu a lui Ivan Mykolaiciuk, iar oaspeții care au călcat pragul instituției au fost întâmpinați cu pâine și sare.
În cadrul festivalului au concertat cele mai renumite colective artistice din raion și regiune, inclusiv Ansamblul etnofolcloric „Miorița” de la Casa de cultură din satul Boian, raionul Noua Suliță.
De asemenea, la dispoziția oaspeților a fost organizată o expoziție-târg a meșterilor populari unde au fost expuse cele mai frumoase și de preț lucrări, iar pentru copii — programe distractive.
Ivan Mykolaiciuk s-a născut la 15 iunie 1941, pe vremuri de restriște: în acele zile în ținutul bucovinean autoritățile sovietice au organizat deportările în masă ale „elementelor ostile” regimului totalitar, iar peste o săptămână ținutul a fost cuprins de valul războiului.
Ivan a fost al patrulea între cei zece frați și surori din familia Mykolaiciuk. S-a dovedit a fi unul dintre cei mai talentați actori de cinema din Ucraina și în anii 60-70 era permanent invitat pe platourile de filmare. Ivan Mykolaiciuk s-a produs în 34 de roluri în filme, a scris 9 scenarii și a regizat două filme. Cele mai cunoscute filme cu participarea lui Ivan Mykolaiciuk sunt: „Umbrele strămoșilor uitați”, „Babilon XX”, „Vipera”, „Comisarii”, „Pasărea albă cu semn negru”, „Hrisovul pierdut”, „O toamnă atât de târzie și atât de caldă!”, „Pe tăișul spadei” ş.a.
În anul 1962 Ivan Mykolaiciuk se căsătorește cu Maria Carpiuc, cu care s-a cunoscut la teatru. Filmările „Umbrelor strămoșilor uitați” le-a înlocuit însurățeilor „luna de miere”. Anume acest film, în care Ivan Mykolaiciuk s-a produs în rolul principal, i-a adus o popularitate nemaipomenită.
Regizorul filmului, Serghei Paradjanov, a menționat că „Ivan nu juca, ci trăia în film” și că el nu cunoaște un geniu național mai mare. Filmul „Umbrele strămoșilor uitați” s-a învrednicit de 39 distincții internaționale, de 28 de premii la diferite festivaluri de film și de 24 grand-prix.
El intră în topul celor 20 de filme din lume, considerate cele mai excelente, și a fost înscris în Cartea Recordurilor Guinnes.