Sâmbătă, 9 mai, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Europei, în curtea Complexului de instruire și educație din Stănești a avut loc ceremonialul dezvelirii bustului scriitorului cu renume mondial Vasile Posteucă, originar din acest sat. În viața sa el a trecut și prin ororile lagărului de concentrare Buchwald. A murit în anul 1972 la Chicago, fără a-şi revedea baștina pe care a iubit-o cum nu se poate mai mult și căreia i-a dedicat multe din creațiile sale.
Manifestarea s-a desfășurat sub patronajul „Fundației de binefacere „Casa Limbii Române” din Cernăuți și a președintelui acesteia, activistul public și poetul Vasile Tărâțeanu, datorită căruia bustul a fost turnat în România. Iar rolul principal în organizarea acestei manifestări internaționale îi aparține directorului școlii locale, Gheorghe Iațeniuc, și primarului Gheorghe Gireadă, precum și colectivelor pe care le conduc.
Despre importanța momentului, viața și opera lui Vasile Posteucă au vorbit elevi ai școlii, directorul ei, cercetători ai creației poetului și prozatorului – jurnalistul cernăuțean Ion Crețu și scriitorul Ion Filipciuc din Câmpulung-Moldovenesc (județul Suceava, România). Au rostit discursuri șeful Administrației Raionale de Stat Gheorghe Pridii, președintele Consiliului Raional, Grigori Vanzureak, consulul Consulatului General al României la Cernăula Cernãuți Edmond Neagoe, președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, și vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna, șeful Direcției raionale de învățământ, Vasyl Șveț, președinte Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, Vasile Bâcu, deputatul Consiliului Raional, Petru Posteucă, deputatul Consiliului Regional, Aurica Bojescu, și alții.
În aceeași zi, în incinta școlii, a fost inaugurat un muzeu al satului, iar interpreți de marcă din România au susținut un spectacol.
(Cor. nostru)
Foto Nicolae HAUCA