Fascinantă, misterioasă, cu peisaje fabuloase şi vestigii istorice pe măsură, Grecia are şi o tradiţie bogată în tratamente cu plante medicinale. Să nu uităm că primele descrieri de plante le aparţin învăţaţilor greci, împreună cu virtuţile lor terapeutice, majoritatea preluate până în ziua de azi.
Ulei de măsline (presat la rece)
Vechii greci îi cunoşteau beneficiile pentru sănătate şi îl includeau în mesele lor zilnice, de câte ori aveau ocazia. El era folosit şi ca remediu pentru mai multe afecţiuni. De altfel, studiile recente i-au confirmat calităţile vindecătoare.
Consumul constant de ulei de măsline crud “subţiază” sângele, reduce colesterolul şi tratează afecţiunile cardiace.
O linguriţă de ulei de măsline luată dimineaţa şi una seara vindecă ulcerul gastric, precum şi refluxul gastroesofagian. Combate digestia lentă.
Două linguri de ulei de măsline luate seara, la culcare, combat constipaţia.
O lingură de ulei de măsline înghiţită dimineaţa, eventual cu puţin suc de lămâie sau de fructe, pe stomacul gol, vindecă dischinezia biliară.
Un amestec din puţin ulei de măsline cu albuş de ou, aplicat pe zona afectată, reface pielea lezată în urma arsurilor sau rănilor.
Frunze de măslin
De-a lungul timpului, frunzele de măslin au fost nelipsite din “dotarea” vindecătorilor greci. Ceaiul din frunze de măslin este o băutură minunată, ce lecuieşte mai toate bolile: scade nivelul zahărului în sânge la diabetici, tensiunea arterială şi colesterolul, este antibacterian, antifungic şi antiviral. De asemenea, întăreşte imunitatea, protejează ficatul, vindecă litiaza renală, elimină ureea din sânge şi este un energizant şi un susţinător în bolile cronice.
Pentru a prepara ceai, puneţi la macerat, cu o cană de apă, 8-10 frunze de măslin, uscate şi mărunţite, de seara până dimineaţa. Încălziţi apoi maceratul, până dă în două-trei clocote. Lăsaţi vasul acoperit 5-6 minute, apoi strecuraţi. Beţi două căni, de-a lungul zilei, câte puţin. (Frunzele de măslin se pot găsi şi sub formă de extract sau pulbere).