Aţi început să uitați? Nu vă gândiţi la ceea ce e mai rău, deși nu ar strica o vizită la medic pentru a vedea dacă nu este vorba de o afecțiune mai gravă, mai ales dacă aveţi peste 65 de ani. Dar, cu siguranță, vă vor ajuta leacurile care stimulează circulația cerebrală și veţi uita de… pierderile de memorie.
Salvia crește viteza de reacție
Salvia (şalfeiul) conține substanțe active care ajută la creșterea rapidității cu care se transmit informațiile la creier. Cercetătorii britanici au făcut un studiu testând persoane care au luat preparate pe bază de salvie și altele care au luat alt medicament. Cei cărora li s-a administrat salvie au dovedit a avea o memorie mai bună la un test care s-a dat ambelor grupe de participanți. Experimentul sugerează faptul că tratamentul ar putea ajuta în cazul celor afectați de Alzheimer. Medicii recomandă o infuzie preparată dintr-o linguriţă de frunze de salvie la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.
Antioxidanții previn degradarea creierului
Ca și gingko biloba și rozmarinul, ceaiul verde este renumit pentru calitatea sa de puternic antioxidant. Studii recente confirmă acest fapt: animalele tratate cu antioxidanți extrași din ceai verde au dovedit în laborator abilități mai mari de a învăța să se deplaseze în spațiu pe un traseu sugerat. Cercetătorii au observat că această plantă le protejează creierul de declinul normal cauzat de vârstă. Chiar și pierderea memoriei a putut fi reversibilă cu ajutorul unui tratament adecvat. Orice ar fi, o cană cu ceai verde pe zi nu-ți va strica. Adaugă și rozmarin în mâncare după ce ai închis focul sau în salate. Poți folosi și câteva picături de ulei esențial de rozmarin în lampa de aromoterapie. Explicația eficienței acestui tratament este că substanțele volatile sunt absorbite prin inspirație în fluxul sangvin și, astfel, ajung la creier și îmbunătățesc activitatea siste-mului nervos central.
Aromoterapia te scapă de stres
Aromoterapia este un tratament agreabil, care prezintă o administrare mai plăcută, fără senzaţia de durere.
Aromoterapia a fost folosită încă din timpuri străvechi. S-au găsit urme de astfel de substanțe în vasele din mormintele faraonilor egipteni. Esențele folosite în aromoterapie sunt produse uleioase, volatile și mirositoare care se extrag din plante. Cel mai bine ar fi ca un terapeut să indice modul de folosire adecvat, după care le poți folosi și acasă. În ceea ce privește uleiurile volatile care sunt utilizate la masaj, acestea trebuie diluate, pentru că altfel pot irita pielea. Aromoterapia se poate combina cu acupunctura, homeopatia sau fitoterapia, precum și alte tratamente.
Esențe surprinzătoare care se folosesc în aromoterapie
Esența de usturoi este indicată în gripă, astm și emfizem ca fluidifiant al secrețiilor bronhice, hipertensiune arterială, infecții intestinale, parazitoze.
Eucaliptul are efect descongestionant și se folosește în aplicații nazale ca soluție uleioasă, fiind eficient în bronșite, gripă, astm, infecții urinare.
Esența de cuișoare are un efect antiseptic, fiind folosit cu succes în stomatologie ca dezinfectant și cauterizant, are efecte benefice în oboseala cronică, scăderea memoriei, afecțiuni digestive.
Esența de santal este eficientă în infecțiile de la nivelul aparatului urinar.
Esența de cimbrișor are efect antiseptic important și este indicată în astm, tuse convulsivă și în afecțiuni pulmonare.
Esența de busuioc este folosită în stres, surmenaj intelectual, insomnie nervoasă, migrene.
În depresie, esențele care pot fi folosite cu succes sunt mușețelul, levănțica, cimbrișorul.
În cazul răcelilor banale, usturoiul, eucaliptul, menta, salvia, ceapa sau cimbrișorul pot avea efectele scontate. Stresul este ameliorat de extractul de mușețel, levănțică, maghiran, iasomie sau trandafir.