Actriţa şi prezentatoarea TV, Lilia Rebrik, în cadrul Programului „Calea vedetelor” a relatat cum războiul din Ucraina a influenţat asupra familiei ei, comunică UNIAN. Imediat după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, prezentatoarea, împreună cu soţul, coregraful Andrii Dikii, şi cu ambele fiice, a plecat din Kiev la părinţii săi, care locuiesc în Cernăuţi. Nu demult Lilia Rebrik şi Andrii Dikii au revenit la Kiev, lăsând copii la bunici. „A fost o decizie complicată. Ne-am gândit că pentru fiice, va fi mai bine să rămână la bunici, căci situaţia acolo e mai liniştită, ceea ce este important pentru securitatea lor”, a explicat Lilia Rebrik, accentuând că în aceste luni copiii s-au maturizat: „Ei înţeleg foarte mult, dau nişte întrebări şi folosesc cuvinte, pe care părinţii n-ar dori să le audă de la copiii lor. Polina, fiica mai mică, are patru ani şi când eu şi soţul i-am explicat că plecăm la Kiev, ea ne-a întrebat: „Dar pe voi nu vor omorî acolo?”. Copiii nu trebuie să vorbească asemenea cuvinte”.
Revenind în capitală, actriţa Lilia Rebrik a notat pe Facebook: „Patru luni fără scenă! Ultimul meu spectacol a avut loc la 23 februarie. Sună aceasta banal, însă în realitate – parcă din altă lume. Atunci noi simţeam că e posibil să înceapă un război la scară largă, dar era şi speranţa că această nenorocire ne va ocoli. Acum trăim în condiţii de război mai mult de o sută de zile…
Teatrul nostru – „Molodyi Teatr” („Teatrul Tânăr”) – şi-a reluat activitatea şi chiar a iniţiat o acţiune, propunând bilete la primul spectacol pe timp de pace! Nu ştim în ce lună şi în ce zi el va avea loc, nu ştim nici denumirea spectacolului, însă credem în biruinţa noastră şi ştim precis că vom prezenta un asemenea spectacol.
Pentru prima dată în aceste patru luni voi apărea pe scenă. Retrăiesc, gândindu-mă cum ne vor primi spectatorii. Ştiu că voi plânge (de la 24 februarie încoace nu a fost zi ca să nu vărs o lacrimă), ştiu că voi avea mari emoţii. Mai ştiu cât de mult au nevoie de acest spectacol, cei care vor fi în sală…”.
Într-adevăr, au retrăit nu numai actorii, ci şi spectatorii. Spectacolul a fost întrerupt de sirena de alarmă şi actorii, împreună cu spectatorii, au coborât în adăpostul antiaerian. „A fost o unire spirituală între noi, actorii, şi spectatorii, a povestit mai târziu Lilia Rebrik. Ei înţelegeau starea noastră sufletească, iar noi – pe a lor. După alarmă am reuşit să continuăm spectacolul spre bucuria celor care au venit la teatru”.
Actriţa şi prezentatoarea TV, Lilia Rebrik, originară din Cernăuţi, este ferm convinsă că va sosi şi ziua, când va juca în primul spectacol pe timp de pace. Or, binele întotdeauna învinge răul.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com