Limba română – mama noastră spirituală

21 02 2023 LM 1

Orice limbă constituie o comoară irepetabilă,  codul spiritual al poporului care o vorbește. Iată de ce prin constituirea la nivelul ONU a Zilei Internaționale a Limbii Materne, marcată în fiecare an la 21 februarie, se atrage atenția opiniei publice mondiale asupra păstrării și dezvoltării limbilor de pe glob.

Graiul matern este însușit în familie, de aceea și se numește „matern”. În școală copilul este învățat să-și iubească și să-și ocrotească graiul matern, așa cum își iubește părinții, neamul. În cazul dat multe depind și de profesor. Cineva i-a numit pe profesorii de română, și nu fără temei,  „apostoli ai neamului”.  Domnul Nicolae Costaș de la Gimnaziul nr. 1 „Vector” din Cernăuți (suburbia Horecea) este unul dintre aceștia.

Au ca scop altoirea dragostei față de limba maternă  și acțiunile extrașcolare, consacrate acestei date, care s-au desfășurat la instituțiile de învățământ din regiune. În mod deosebit au decurs aceste acțiuni la Liceul din Cerlena, CT Vancicăuți, confirmată documentar drept cea mai veche școală românească din ținutul nostru. Elevii de aici au declamat și vestitul catren: „Mult e dulce şi frumoasă / Limba ce-o vorbim, /Altă limbă armonioasă /Ca ea nu găsim”.

21 02 2023 LM 2 a

La sărbătoarea limbii materne de la Liceul nr. 6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți au participat și părinții. A fost invitată și cunoscuta jurnalistă de la radio Carolina Jitaru, care a relatat ce a obținut ea în viață fiind filolog român. În regim de videoconferință le-a vorbit elevilor distinsul poet de la Chișinău, Arcadie Suceveanu, originar din Bucovina. El a promis că va trece neapărat și pe la această instituție de învățământ, dispunând de ocazia de a-și vedea baștina.

21 02 2023 LM 5

Mai multe acțiuni extrașcolare au avut loc la Școala medie nr.10 din Cernăuți, cea mai veche școală românească din capitala istorică a Bucovinei, care a dat spiritualității românești mai multe personalități de vază, inclusiv șase scriitori și poeți.

21 02 2023 LM 6

Elevii de la Liceul „Liderul” din Boian-Hlinița s-au prezentat la asemenea festivități în costume naționale. Pentru ei limba strămoșilor și părinților lor constituie „tezaurul cel mai prețios”, care se moștenește, se vorbește, se învață, se păstrează și se cultivă cu sfințenie.

21 02 2023 LM 4

 

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий