La 31 august românii din întreaga lume marchează sărbătoarea limbii lor materne. Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a precizat că româna se află în primele 20 de limbi vorbite, printre cele 6.000-7.000 de pe planetă.
Nu întâmplător autorul celui mai frumos imn, consacrat limbii noastre, a fost preotul-poet Alexie Mateevici. Cântecul „Limba noastră” a devenit Imnul Republicii Moldova.
La începutul veacului XX Alexie Mateevici și-a făcut studiile la Academia Teologică din Kiev (așa era numită pe atunci renumita Academie Movileană din Kiev) și era încântat de personalitatea fondatorului acestei prime instituții de învățământ superior din Estul Ortodox, Petru Movilă, mitropolit al Kievului și principe moldovean. Revenind în Basarabia sa dragă pentru a ilumina poporul dreptcredincios, Alexie Mateevici visa să scrie și o lucrare despre Petru Movilă, cu contribuția căruia în Moldova a apărut prima carte tipărită în limba română – „Cazania” lui Varlaam. Cunoscând aceste lucruri, autorul poeziei „Limba noastră” atribuie semnificații deosebite cuvintelor – „limba vechilor cazanii”.
„Limba vechilor cazanii” răsună astăzi în Catedrala principală a Lavrei Pecerska din Kiev – Catedrala Adormirii Maicii Domnului, în fața altarului situat nu departe de locul, unde s-a aflat mormântul lui Petru Movilă. Liturghia în limba română este oficiată de părintele Dimitrie Popescu, originar din satul bucovinean Ciudei.
–Astăzi pentru mine a fost o sărbătoare dublă: serviciul divin și sărbătoarea limbii noastre române, recunoaște domnul părinte Dimitrie. A fost ca niciodată multă lume în biserică, pelerini din România. Preoților care i-au însoțit le-am dăruit câte o icoană cu chipul Sfântului Petru Movilă. Aici, la Lavra Pecerska păstrăm cu sfințenie totul ce este legat de acest apărător al ortodoxiei, iar cea mai valoroasă faptă de înveșnicire a numelui lui este serviciul divin în limba română. Întotdeauna la încheierea liturghiei repet cuvintele din psalme: ce bine și frumos e când frații sunt împreună.
Tatăl harnicului servitor al altarului, Dimitrie Popescu, este Vasile Popescu, parohul Bisericii din Ciudei, care își îndeamnă enoriașii să-și păstreze graiul matern, acest mare dar primit de la Dumnezeu.
Vasile Carlașciuc