Satul bucovinean Pătrăuții de Jos, de-a lungul istoriei sale seculare, a fost leagănul multor oameni de vază. Unul dintre ei este binecunoscutul lingvist Ilie Popescu. Un om cu o soartă deloc ușoară. Un om care se pare că toată viața a luptat și luptă cu greutățile și problemele ei. Iar ele, aceste greutăți, par a fi interminabile.
În copilărie a fost dus în neagra străinătate alături de familia sa, de unde a avut totuși norocul și s-a întors. A fost argat, a gustat din amarul unei copilării și adolescențe lipsite de bucurii. Dragostea de carte l-a condus mereu pe drumul vieţii. Anume această dragoste de a învăța, de a cunoaște cât mai multe l-a îndemnat să se înscrie la Universitatea din Cernăuți, de care şi-a legat întreaga viață științifică şi didactică. După absolvirea ei, a rămas la catedră, obţinând titlul de doctor în științe, totodată timp de 44 de ani, a ţinut cursuri ce ţin de lingvistică studenților români, altoindu-le dragostea de carte, de cuvântul matern.
De ceva ani este deja la odihna binemeritată, dar firea lui energică l-a făcut să înființeze Societatea regională „Golgota”, pe care o conduce de mai mult timp, înălțând cruci, organizând parastase și publicând cărți pe tema respectivă.
Până în prezent a scos de sub tipar 33 de cărţi, în lucru fiind deja a 34-a. De asemenea, are publicate sute de lucrări științifice, zeci și sute de articole publicistice. Este inclus printre cei 8 savanți din Ucraina în Enciclopedia lingviştilor lumii. A participat pe parcursul vieții la zeci de simpozioane, conferințe, întruniri, adunări, lansări de carte, omagieri, evenimente literar-culturale. Întâlniri cu cititorii, cu elevii liceelor noastre, pe la biblioteci, școli, cămine culturale etc. Este primul Cetățean de Onoare al satului său de baștină Pătrăuții de Jos.
Cu curca 9 ani în urmă, la frumosul jubileu de trei sferturi de veac, i-am dedicat cartea „Ilie Popescu – omul, savantul, românul…”.
Acest fierbinte mijloc de Cireșar îi adaogă în cununa vieți încă o floare. Deși puțin mai obosit de povara deloc ușoară a vieți sale zbuciumate, totuși domnia sa este prezent peste tot unde este invitat. Îi dorim, în primul rând, sănătate, pace, curaj, credință, speranță, energie, dragoste de viață, succese și ani frumoşi înainte. Mereu alături să-i fie oamenii dragi, oamenii care-l înțeleg, îl susțin, îl încurajează.
La mulți ani, domnule profesor Ilie Popescu!
Din partea tuturor semnează profesoara, scriitoarea, vicepreședinta Societății regionale „Golgota”, Eleonora SCHIPOR
P.S. La aceste felicitări sincere se alătură şi jurnaliştii de la publicaţia „Libertatea Cuvântului”, foşti discipoli ai domnului Ilie Popescu. Fie ca steaua destinului său să lucească încă mult timp pe cerul spiritual al Bucovinei!
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com