Lipsă de profesori în școlile românești

Screenshot_5

Salariile mici în sistemul de învăţământ au rărit şi au îmbătrânit considerabil colectivele pedagogice din oraşe şi de la sate. Procesul de migraţie a braţelor de muncă este un fenomen de care trebuie să se ţină cont. Valul lui a trecut şi prin şcolile din regiunea noastră. Astfel, cu o lună înainte de începerea noului an de învăţământ erau vacante 125 locuri de muncă. Printre raioanele, unde acest fenomen se simte mai puternic este şi raionul Herţa cu 18 locuri vacante, dintre care 17 – în şcolile româneşti. Şeful Secţiei raionale de învăţământ, dl Octavian Magas, a dat asigurări că până la 1 septembrie problema locurilor vacante, într-un fel sau altul, va fi soluţionată.

Dacă vorbim de şcolile româneşti din regiune, trebuie să recunoaştem că situaţia cea mai complicată se menţine la Şcoala medie nr. 1 din Iordăneşti, raionul Hliboca. Clădirea veche a şcolii este în stare avariată, care a creat un pericol real pentru procesul de învăţământ în primăvara acestui an.

De la sărbătoarea ultimului clopoţel din luna mai şi până la primul sunet de la 1 septembrie, care anunţă începutul unui nou an de învăţământ, n-au fost îndreptă- ţite promisiunile date de autorităţile raionale şi regionale: construcţia noii şcoli nu s-a încheiat şi, după cum ne-a comunicat directorul, domnul Florea Şapcă, careul de la 1 septembrie va avea loc lângă clădirea nouă a şcolii, după care elevii vor reveni în clasele avariate. Părinţii acestora erau ferm hotărâţi ca la 1 septembrie să protesteze în faţa Administraţiei Regionale de Stat. Au semnat chiar o petiţie, adresată guvernatorului Oleksandr Fişciuk, dar în ultimul moment au amânat acţiunile de protest. Speră, totuşi, că până la 1 octombrie lucrările de construcţie a noii şcoli vor fi finalizate, iar darea ei în exploatare va fi un cadou deosebit în preajma Zilei învăţătorului. Iar dacă nici de data aceasta promisiunea nu va fi respectată, atunci nici sinceritatea copiilor nu va putea înţelege comportarea iresponsabilă a demnitarilor. Or, şi promisiunile au o oarecare limită.

Dacă anul trecut sărbătoarea de la 1 septembrie la Şcolile medii din Bălcăuţi, Stălineşti şi Nesvoia, raionul Noua Suliţă, a fost umbrită, într-o măsură oarecare, de incertitudinea care s-a creat în jurul statutului lor, anul acesta situaţia este în limitele legii, dar cu constatări îngrijorătoare din partea administraţiei acestor şcoli.

Judecătoria a apărat statutul lor de şcoli medii şi a îndepărtat pericolul de a deveni filiale ale Şcolii de bază din Mămăliga, după cum hotărâse Consiliul sătesc al Comunităţii Teritoriale Unite Mămăliga. Sărbătoarea primului clopoţel nu poate fi deplină, fiindcă la Şcoala din Nesvoia şi cea din Stălineşti nu sunt elevi în clasele superioare. Doamna Aurica Parpauţ, directoarea Şcolii din Nesvoia, regretă, dar după cum spune dumneaei, nu poate fi deschisă clasă cu un singur elev. La Stălineşti e aceeaşi situaţie. „Anul trecut în clasa a IX-a am avut 13 elevi, constată dl Vadim Rusnac, directorul acestei şcoli. S-au înscris în clasa a X-a numai doi elevi. E dreptul elevului de a decide unde să înveţe. Când comisia raională a verificat pregă- tirea şcolii pentru noul an de învă- ţământ, ni s-a spus clar că nu va fi deschisă clasă cu doi elevi. Şi astfel am rămas fără clase superioare. Nu am dori ca situaţia să se repete şi la anul, căci în clasa a IX-a sunt 14 elevi”.

Deci, aceste două instituţii de învăţământ şi-au păstrat statutul de şcoli medii de gradele I-III, dar fără elevi în clasele superioare. Lipsa elevilor pune în pericol menţinerea acestui statut.

Vasile Carlașciuc

Добавить комментарий