Statele-membre ale UE au convenit asupra unui compromis cu Parlamentul European şi Comisia Europeană pentru reglementarea conductei de gaz Nord Stream 2 între Rusia şi Germania, au declarat miercuri surse din cadrul delegaţiei. Operatorul conductei se poate aştepta la unele reglementări suplimentare, însă proiectul condus de concernul rus Gazprom nu este ameninţat. Rusia a avertizat săptămâna trecută împotriva noilor obstacole în construirea conductei, după ce Berlinul a consimţit un compromis cu Franţa şi alte state-membre ale UE pentru reglementări mai stricte. Nord Stream 2, care se află sub Marea Baltică, este destinat transportului anual de până la 55 miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti către Germania.
Criticii susţin că această conductă sporeşte dependenţa Europei de Rusia. Avocaţii subliniază necesitatea unor surse de energie sigure, în condiţiile în care producţia de gaze naturale scade în UE. În conformitate cu acest compromis, va fi modificată o directivă a UE care să permită Comisiei Europene să impună mai mult control asupra conductelor de gaz, inclusiv a proiectului germano-rus. Aceasta înseamnă că Uniunea Europeană ar putea să aplice în mod mai consistent normele privind piaţa internă a gazelor la conductele către şi din ţările din afara UE. De asemenea, statele-membre ar trebui să solicite aprobarea UE atunci când negociază modificări ale acordurilor privind gazele cu ţările din afara UE în cazul în care sunt afectate normele UE. Construcţia unor părţi mari ale conductei Nord Stream 2 este deja completă. Conducta va fi pusă în funcţiune la sfârşitul acestui an. Nord Stream 2 poate deveni operațională de la 1 ianuarie 2020. Are o lungime de peste 1.200 km și traversează Marea Baltică, legând furnizorii ruși de gaze naturale cu consumatorii din Europa. Capacitatea sa este de 55 miliarde metri cubi de gaz pe an. Costul proiectului este estimat la aproape 10 miliarde de euro. Ucraina este convinsă că gazoductul nu va afecta numai economia sa, ci va avea consecințe economice și politice negative pentru întreaga Europă. Cu toate acestea, Germania a declarat că nu intenționează să renunțe la acest proiect.
De menționat că anterior ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a criticat proiectul gazoductului Nord Stream 2. Acesta a declarat că proiectul amenință securitatea Ucrainei și evidențiază poziția anti-europeană a Germaniei. „Gazoductul Nord Stream 2 neutralizează efectiv sancțiunile impuse Rusiei și ucide Ucraina. Când tranzitul gazului rusesc prin Ucraina va fi oprit, ea va pierde nu doar veniturile semnificative, ci mai ales o garanție a protecției împotriva unei alte agresiuni rusești», a declarat J. Czaputowicz.