În întregul spaţiu ortodox sunt foarte multe lăcaşe de închinare cu hramul Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni. Acest fapt atestă că Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni este unul dintre cei mai îndrăgiţi părinţi ai Bisericii. În satul Ciudei din regiunea Cernăuţi, denumirea căruia provine de la cuvântul slav „minune”, de asemenea, a fost ridicată o biserică în cinstea Sfântului Nicolae. Piatra de temelie a fost pusă în 1883, iar în 1886 biserica a fost sfinţită de Mitropolitul Bucovinei şi Dalmaţiei Silvestru Morariu Andrievici, personalitate ilustră a Bucovinei. Ctitorul Bisericii Sfântul Nicolae din Ciudei a fost Nicolae Cărăuş. Mormântul lui se află în curtea lăcaşului sfânt.
Anul acesta, graţie unui proiect susţinut de Departamentul Românilor de Pretutindeni, a fost încheiată reînnoirea frescelor din biserică. Ele au fost sfinţite la 19 decembrie, când după calendarul pe stil vechi este cinstit Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni. Serviciul divin a fost consacrat şi împlinirii a 140 de ani ai acestei biserici. El a fost oficiat de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul de Herţa Siluan, la care s-au alăturat şi slujitori ai altarului din România. Cu această ocazie a fost adusă Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului din Crasna. Enoriaşii din Ciudei, păstoriţi de protoiereul Nicolae Popescu, au fost felicitaţi de protopopul de Storojineţ Vasile Covalciuc. Împreună cu enoriaşii cucernici din Ciudei s-au rugat pentru pace pe pământul nostru Consulul General al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, primarul CT Ciudei Anatolie Piţul, deputatul în Consiliul Regional Cernăuţi, Mykola Karliiciuk. După rugăciune a fost rostită o predică de către arhimandritul Mănăstirii Putna din România, Dositei.
Important este nu numai reînnoirea iconostasului Bisericii Sfântul Nicolae din Ciudei, ci şi luminarea sufletelor enoriaşilor de forţa minunată a credinţei străbune.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com