Lumina reînnoirii spirituale

19 08 2021 LC SCIMBAREA 2

La 19 august în Ucraina este marcat, pe stil vechi, praznicul Schimbarea la Față a Domnului.

Istoria Bisericii Creștine atestă că această sărbătoare datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor. În documente, sărbătoarea începe să fie menționată din prima jumătate a secolului al V-lea, iar mai târziu s-a generalizat odată cu hotărârea luată de Papa Calist III.
Sfânta Evanghelie ne spune că pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, tresar deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Dar, imediat, au parte de un lucru şi mai neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stau de vorbă cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii proroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.

Semnificaţia tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta. În popor, această sărbătoare este privită şi ca începutul toamnei.

În regiunea Cernăuți sunt mai multe biserici cu hramul Schimbarea  la Față a Domnului. Astăzi e zi de hram și la Cristinești, sat de lângă Hotin. Biserica de aici, centru spiritual al satului, are hramul Schimbarea  la Față a Domnului. La Cristinești, pe timpuri, s-a aflat conacul vestitei familii de cărturari români Hâjdeu. Aici s-a născut scriitorul și enciclopedistul român, Bogdan Petriceicu Hașdeu. În școala locală este o cameră de muzeu, consacrate familiei Hâjdău, adică un alt centru spiritual.  Satul este ucrainean, iar câteva localități din vecinătate – românești. Deseori elevii din aceste sate vizitează muzeul Hâjdeilor  de la Cristinești, pentru a afla mai multe lucruri despre aceste personalități marcante ale culturii românești.

19 08 2021 LC SCHIMBAREA 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий