„Mă ține pe acest pământ Dumnezeu și sportul”

Screenshot_1

De aceasta este profund convins pedagogul veteran, domnul Dragoș IONUŢ, care în aceste zile de Prier rotunjește onorabila vârstă de 80 de ani. A mai calculat că, alergând zi de zi, a înconjurat de trei ori Pământul. Este „kilometrajul” organismului său, deprins cu modul activ de viață. „Dar anii se fac simțiți și pașii mei nu sunt atât de sprinteni”, recunoaște fostul profesor de sport. Și, totuși, în fiecare dimineață el parcurge distanța obligatorie de 5 kilometri pe drumul din pădurea Țeținei.

– Pentru a-și menține sănătatea, omul trebuie să-și rezerve zilnic doar 30 de minute pentru mișcări accelerate și exerciții fizice, afirmă domnul Dragoș Ionuț.

Iată principiul de care se conduce în decursul vieții sale și pe care l-a insuflat foștilor săi discipoli. Iar elevi a avut mulți în cei 46 de ani de activitate în calitate de profesor de sport.

– Douăzeci și trei de ani din viață i-am consacrat Școlii medii nr.10 de la Roșa, iar alții douăzeci și trei – Școlii-internat regionale. După ce am ieșit la pensie am mai lucrat 15 ani. M-am pensionat după reorganizarea Școlii-internat în Liceul regional cu mai multe profiluri. La început am fost asigurat că unul din profiluri va fi educația fizică și a fost angajat încă un profesor de sport tânăr. Însă, în cele din urmă, s-a decis altfel și i-am cedat locul colegului meu mai tânăr.

La prima vedere pare că orele de educație fizică sunt secundare, fapt cu care nu se poate împăca domnul Dragoș Ionuț. El a demonstrat că sportul în școală este foarte important și întotdeauna elevii săi ocupau locuri de frunte la întrecerile sportive orășenești și regionale.

– Am avut elevi care au obținut o performanță sportivă deosebită. O elevă de-a mea de la Școala-internat a fost campioană a Ucrainei la atletica ușoară. Era orfană și a înfiat-o o familie din Italia. Un fost elev de-al meu, la Campionatul Ucrainei de atletică ușoară s-a clasat pe locul doi. Iar o fostă discipolă de-a mea a câștigat medalia de bronz la competițiile mondiale de box. Iar în perioada cât am lucrat la Școala nr. 10 elevii noștri au câștigat de zece ori competițiile orășenești la schi. Dar și profesorul de sport, domnul Dragoș Ionuț a fost foarte des menționat cu diplome de toate gradele, a primit distincții din partea Ministerului Învățământului.

– Cea mai mare mențiune pentru mine sunt cuvintele de recunoștință ale foștilor elevi. La Școala-internat o bună parte dintre copii erau orfani și deseori mi se adresau mie și nu educatoarelor sau directorului cu problemele lor. Îmi cereau sfatul. Într-o bună zi a venit la mine o fetiță și mi-a spus că a primit o scrisoare de la tatăl ei și nu știa cum să procedeze – să-i răspundă sau nu. Tatăl ei, fiind beat, a omorât-o în bătăi pe mama ei și pentru crima săvârșită a stat mulți ani la închisoare. Am îndemnat-o să-i scrie. Și nu cu mult după aceasta tatăl a vizitat-o pe fetiţă la internat. Bănuiesc că acea întâlnire i-a înmuiat inima împietrită,

Au fost câteva cazuri când copiilor, aduși la Școalainternat după moartea subită a părinților, funcționarii încercau să le ia și ceea ce l-ea rămas acestora de la mama și tata – locuințele. Și prin sfaturile pe care le-am dat, ei au reușit să-și apere dreptul la spațiul locativ. Învățătorul de educație fizică, dl Dragoș Ionuț, era stimat și iubit nu numai de copii, dar și de colegii pedagogi. Era omul care spunea adevărul și nu se temea s-o facă.

– Este un om cu dreptate, căruia nu-i plac formalitățile, așa îl caracterizează pe dl Dragoș Ionuț veteranul învățământului, domnul Vasile Amari. El a venit la Școala nr. 10 în anul 1969. Împreună am cărat cărămidă pe șantierul noii școli, împreună am lucrat mai mult de douăzeci de ani și suntem buni prieteni. Elevii îl iubeau foarte mult, la fel și pedagogii. De principialitatea lui se temeau cei certați cu critica.

Originar din Ropcea, Dragoș Ionuț a obținut studii medii la Școala din Ciudei și face parte din prima ei promoție. A absolvit Facultatea de Educație Fizică de la Universitatea din Chișinău și toată viața a avut o singură ocupație de a-i convinge pe elevi să iubească și să practice sportul, să ducă un mod sănătos de viață. El nu are categorii sportive, însă cea mai mare categorie este cea de pedagog adevărat.

– Profesorul care merge la școală ca la un simplu serviciu nu este pedagog adevărat. Trebuie să iubești școala și copiii, afirmă octogenarul Dragoș Ionuț.

Aceasta a fost și rămâne filosofia vieții lui.

Vasile CARLAȘCIUC

Добавить комментарий