Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei consideră că ultimele declarații ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cu privire la Moldova sunt similare cu retorica folosită pentru a justifica invazia militară a Rusiei în Ucraina. Despre aceasta a scris pe Twitter Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al departamentului.
„Lavrov a declarat că Moscova va depune toate eforturile pentru a apăra populația rusofonă a Moldovei. Am văzut asta. Exact acesta a fost pretextul fals pe care Rusia l-a folosit pentru a-și justifica invadarea Ucrainei. Ne exprimăm susţinerea deplină a suveranităţii și integrităţii teritoriale a Moldovei”, a subliniat diplomatul.
De menționat că în ziua precedentă Lavrov a declarat că autoritățile ruse intenționează să prevină asuprirea intereselor locuitorilor moldoveni de limbă rusă, inclusiv a rușilor, subliniind că nu se referă doar la locuitorii autoproclamatei și nerecunoscutei republici transnistrene.
„Vom face totul pentru ca interesele populației rusofone, ruse din Moldova să nu fie prejudiciate în niciun fel. Nu vom uita că, pe lângă Transnistria, Moldova are și Găgăuzia, care pretinde și ea la un statut special. Are, de altfel, niște elemente de statut special. Și cred că conducerea moldavă va proceda just, dacă va renunţa la jocurile geopolitice impuse de Occident și se va gândi la interesele acelor oameni, care trăiesc cot la cot”, a spus Lavrov.
De remarcat că, potrivit recensământului din 2014 (care nu ia în considerare teritoriul Transnistriei, precum și o parte semnificativă a populației Chișinăului, unde locuiesc un număr mare de cetățeni ruşi și alți cetățeni vorbitori de limbă rusă), în Moldova locuiau 4% dintre ruși, care nu formează zone de așezare compacte. În același timp, numărul persoanelor pentru care limba lor maternă este rusă a fost de 9,4%, iar 14,1% au declarat că o vorbesc.
În Găgăuzia, care, în ciuda caracterului unitar al Moldovei, are statut de entitate autonomă, erau doar 3,2% ruși, în timp ce 9,8% numesc rusa limba maternă, iar 40,3% – limbă de comunicare (găgăuză — doar 54,3%).
Totodată, Găgăuzia este partea cea mai radical pro-rusă a Moldovei, care, împreună cu raionul Taraclia, populat de bulgari, a fost marcată de sprijinul aproape unanim al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și fostului președinte, Igor Dodon, la toate alegerile naționale recente.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com