Pictorul cernăuțean, Oleksandr Prihodniuk, și-a marcat jubileul de 80 de ani
Oleksandr Prihodniuk a văzut lumina zilei în anul 1936, an alarmant, în satul Bazalia, regiunea Hmelnițki. În ținutul Podoliei oamenii nu-și reveniră după marea foamete, iar din Europa soseau vești tulburătoare. Părinții – Iakob, agronom, și Evhenia, medic – s-au străduit ca micul Sașko să admire natura, să citească și să deseneze, căci vedeau că este înzestrat cu har. În memoria lui a rămas întipărită pentru toată viața imaginea râului Sluci, bogat în pește, cu curgerea lui lină prin câmpia străjuită de stâncile pietroase.
Dar peste aceste locuri blagoslovite de Dumnezeu veni urgia războiului. După eliberarea satului Bazalia de cotropitori, a fost mobilizat la front Iakob Prihodniuk. Iar feciorul Sașko, de opt ani, aștepta cu nerăbdare scrisorile în formă de triunghi. Tatăl special pentru el desena pe ele câte un tanc, un tun… Și Sașko, într-o bună zi, hotărî să copie desenul tatălui și bucuria nu avea margini că s-a primit un tanc asemănător. Atunci, în împrejurimile satului era tehnică distrusă în timpul luptelor crâncene și Sașko Prihodniuk a desenat totul ce vedea. Nici nu bănuia că așa a devenit pasionat de cel mai vechi gen al picturii. Din creația lui timpurie s-a păstrat un singur tablou cu tematica militară – „Ecoul războiului”.
Întors de la război, agronomul Iakob Prihodniuk se mută cu familia în orășelul Ciornyi Ostriv, unde lucră la Stația de mașini și tractoare. În vecinătate cu ei locuiau doi pictori – Iuri Zabolotnyi și Ivan Danylenko – de la care Oleksandr primi cele mai prețioase lecții de artă, învăță să picteze natură moartă și portrete.
De acum la Cernăuți, unde și-a trăit 50 de ani din viața, Oleksandr Prihodniuk l-a avut ca mentor pe Ivan Holomeniuk, pictor al poporului din Ucraina, un maestru neîntrecut al peisajului și portretului. Pasionat de artă și știință tânărul Oleksandr Prihodniuk susține examenele de admitere și este înmatriculat la Facultatea de Istorie a Universității cernăuțene. El a înțeles că soarta îi oferi șansa să trăiască, să lucreze și să creeze într-un oraș cu o arhitectură deosebită – un nesecat izvor de inspirație. Fiind student, el a pictat un ciclu de peisaje urbanistice, întitulat „Orașul meu”.
După frumoșii ani de studenție urmează activitatea de pedagog și director de școală la Hlinița, raionul Chițmani. Pe lângă preocupările de pedagog și activist public Oleksandr Prihodniuk găsește timp și pentru pictură. O serie întreagă de peisaje a fost creată de penelul săi iscusit și harnic la Hlinița. Așa a procedat și la Sadagura, raionul industrial al Cernăuțiului, unde a ocupat cele mai înalte posturi. Dar de pictură nu s-a lăsat, ba chiar a avut și expoziții personale, a fost menționat la Moscova, în cadrul unei expoziții unionale. Cu timpul, lui Oleksandr Prihodniuk i s-a conferit și titlul de maestru emerit al creației populare din Ucraina, a devenit laureat al Premiului regional „Isidor Vorobchievici”.
Creația lui Oleksandr Prihodniuk cuprinde circa 3.000 de tablouri, majoritatea lor ținând de genul peisajului. Angela Androșciuk, specialistă în studiul artelor, a sesizat: „Peisajul este genul în care s-a afirmat din plin individualitatea de creație a lui Oleksandr Prihodniuk. Pentru lucrările sale pictorul alege motive firești, dar convingătoare ale naturii, îndeosebi din ținutul bucovinean. Îl inspiră diversitatea primăverii, aurul toamnei, brazii veșnic verzi de pe plaiurile carpatine, râurile montane repezi și cascadele în calea lor. În tablourile sale predomină lirismul, poezia și căldura, gingășia și iubirea față de meleagul natal”.
Iar poetul kievean, Volodymyr Bahtynski, după ce a vizitat expoziția personală a lui Oleksandr Prihodniuk, l-a numit pe autor poet, fiindcă numai o fire poetică poate sesiza frumusețea lumii înconjurătoare și reda atât de fin și cu pasiune pe pânză.
Fără a exagera, putem afirma că Oleksandr Prihodniuk este un maestru al Frumuseții, redând clipa feerică a veșniciei.
Iuhim Husar, jurnalist, laureat al Premiului literar și de artă „Isidor Vorobchievici”