În cazul Legii învățământului din Ucraina nu se întrevede o relaxare, însă, în cazul Legii politicii lingvistice de stat din Ucraina, se aşteaptă o relaxare în ceea ce priveşte prevederile referitoare la minoritatea maghiară, în urma întrevederii planificate dintre Viktor Orban şi Volodimir Zelenski, a declarat Csilla Fedinec, expert în probleme ucrainene din cadrul Institutului de Ştiinţe Sociale al Academiei Ungare de Ştiinţe.
Invitat în studioul canalului public de televiziune de ştiri M1, Csilla Fedinec a amintit faptul că preşedintele Volodimir Zelensky, şi-a exprimat, în cadrul unei întâlniri bilaterale, intenţia de a restabili relaţiile ungaro-ucrainene împreună cu premierul ungar Viktor Orbán, transmite Rador.
„În cadrul întrevederii, se va ajunge probabil la o înţelegere în ceea ce priveşte relaxarea anumitor dispoziţii din Legea politicii lingvistice de stat din Ucraina, care afectează în principal presa de limbă maghiară”, a adăugat Csilla Fedinec.
De când Zelenski şi-a preluat mandatul, acesta s-a întâlnit cu liderii tuturor statelor „importante”, precum şi cu liderii ţărilor vecine Ucrainei, însă Ungaria a fost singura excepţie, a afirmat totodată Csilla Fedinec, referindu-se la relaţiile ucraineano-ungare.
Nu este clar însă dacă „derogarea” de la Legea limbii de stat se adresează și comunității românești din Ucraina.
Legea „Privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” stabilește că singura limbă de stat din Ucraina este ucraineană, iar utilizarea acesteia este obligatorie în organele guvernamentale.
De asemenea, utilizarea limbii ucrainene este obligatorie în educație, medicină, în domeniul serviciilor pentru consumatori, în timpul evenimentelor publice, în publicitate și în alte sfere publice. Legea nu se aplică comunicării private și ritualurilor religioase.
Utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în presa scrisă va intra în vigoare pentru publicațiile naționale în 2,5 ani, iar pentru publicațiile locale în 5 ani, începând cu 16 iulie 2024. În același timp, ziarele și revistele pot fi publicate în mai multe versiuni lingvistice, dintre care una ar trebui să fie ucraineană.
Publicațiile online vor trebui să aibă o versiune ucraineană, descărcată implicit, începând cu 16 iulie 2022.
Românii din Ucraina au protestat în repetate rânduri împotriva acestei legi, dar în special contra Legii Educației, care, potrivit comunității românești, reprezintă o catastrofă pentru învățământul în limba maternă din Ucraina, fiind pusă în pericol întreaga ființă românească din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.