Maia Sandu crede că Republica Moldova va deveni membră a UE până în 2023, chiar fără Transnistria

14 11 F 1

Comentând recomandarea Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare a țării sale, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat speranța că acestea vor fi finalizate până în 2030. Ea a făcut aceste declarații la Radio Moldova, potrivit publicației ucrainene „Evropeiska Pravda”. Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova poate deveni membru cu drepturi depline al UE, având în vedere că „în mai puțin de doi ani am reușit să facem pași importanți”. „Ne-am asumat angajamente din partea noastră, pentru că noi suntem stăpâni pe situația de aici, trebuie să îndeplinim toate obligațiile și să ajungem la standardele europene până în 2030 și sperăm că UE va fi gata să ne accepte”, a adăugat ea.

Președintele moldovean nu a exclus ca aderarea Republicii Moldova la UE să vină mai devreme, „dacă și aici, acasă, vom lucra tot mai mult la această agendă de integrare europeană, iar pe de altă parte, dacă UE rămâne deschisă”. Sandu a reiterat că, în „cel mai rău scenariu”, ea admite o aderare treptată a Republicii Moldova la UE: mai întâi fără Transnistria, apoi cu ea, deoarece contrariul ar însemna „să dea Kremlinului un drept de veto asupra procesului de integrare a țării”.

„De îndată ce oamenii vor vedea cum crește nivelul de trai, cum cresc pensiile și salariile, cum se îmbunătățește viața în localitățile noastre, cu siguranță vor dori să urmeze aceeași cale. Cred că astăzi vor să facă acest lucru, dar există și Federația Rusă, care face eforturi semnificative”, a explicat Președintele.

După cum știți, la 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să înceapă negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina. Decizia finală privind începerea negocierilor urmează să fie luată de liderii statelor membre în cadrul unei reuniuni care va avea loc la 14-15 decembrie.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий