Marele compozitor ucrainean Volodimir Ivasiuk, comemorat în întreaga Bucovină

20190304_093026

În aceste zile de primăvară încărcate de atâtea sărbători mai avem una deosebită. La 4 martie anul curent renumitul compozitor, cântăreț, poet și activist ucrainean Volodimir Ivasiuk ar fi împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani. Soarta i-a fost tragică, aidoma marilor oameni ai lumii din toate timpurile, așa cum a fost și cea a altui mare compozitor român Ciprian Porumbescu, așa cum a fost a poetului Ilie Motrescu…

30 de ani de viață, 40 de nemurire, de toți adunați ar fi avut 70. Ni-i greu să ni-l imaginăm pe Volodimir la 70 de ani, el a rămas în imaginea noastră tânăr, căci numai 30 i-au fost hărăziți în această viață. Iar în cei 30 de ani a lăsat o operă nemuritoare. A scris și a compus cântece de o mare valoare aristică și muzicală.

În aceste zile la CIE Cupca am organizat o serie de manifestări omagiale dedicate marelului compozitor bucovinean. În sala de festivități a școlii am amenajat o frumoasă expoziție dotată cu amintiri de neuitat: fotografii, ilustrate, imagini, ziare, reviste, buclete dedicate vieții și activității pământeanului nostru. Printre alte materiale sunt și cele ale mele proprii publicate în limbile română și ucraineană în presa nordbucovineană închinate renumitului compozitor.

La prima manifestare omagială chiar eu personal am făcut cunoștință elevilor cu date din biografia sa, cu viața și activitatea. N-am uitat să menționez faptul că tatăl compozitorului, scriitorul Mihailo Ivasiuk ne-a citit cursuri pe vremea când eram studenți. Iar profesorilor de limba ucraineană le-a fost chiar lector pe parcursul anilor de studii. Un excepțional articol publicat de o publicistă ucraineană cu ani în urmă întru-n prestigios ziar local intitulat „Marele fiu al renumitului tată” (Velichii sân velicogo batica) se păstrează în incinta muzeului nostru. Le-am arătat elevilor aceste materiale, unele le-am expus în sală, altele sunt la expoziția de la muzeu. Aceste materiale vor fi expuse pe tot parcursul lunii martie, iar profesorii le vor folosi și ca material didactic la lecții.

Pe urmă sub îndrumarea profesoarei de muzică, doamnei Lucica Dușceac aproape toți elevii școlii și profesorii au interpretat binecunoscutul cântec ucrainean „Ruta roșie”, (Cervona Ruta) devenit un adevărat imn al estradei ucrainene. Pe parcurs vor fi interpretate și alte cântece ale pământeanului nostru.

De asemenea planificăm să vizităm în această lună și muzeul ce-i poartă numele din orașul Cernăuți, unde se păstrează multe lucruri personale ale lui Volodia, instrumentele sale, notele muzicale, fotografii, amintiri ale membrilor familiei.

La mai multe lecții se va vorbi despre opera sa, despre viața sa.

Volodimir Ivasiuk a avut o soartă tragică, a trăit puțin, fiindu-i curmat zborul înalt,dar ne-a lăsat o moștenire muzicală ce merită să fie printre marile capodopere ale lumii.

Eleonora Schipor

20190304_093220 5

Добавить комментарий