În ajunul împlinirii a doi ani de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, la Muzeul Etnografic Regional din Cernăuți a fost inaugurată expoziția pictorilor din Mariupol „Mariupol. Viață cu speranță”. Expoziția a fost organizată de Centrul de sprijin pentru persoanele strămutate intern „EuMariupol. Cernăuți». „Nu vom uita niciodată data de 24 februarie 2022, care a intrat în viața tuturor și continuă până în prezent. Arta ne ajută să înțelegem experiența dificilă și să ne vindecăm din punct de vedere spiritual. Experiențele de război, pierderea casei, dar viața cu speranță predomină în picturile artiștilor din Mariupol”, spun organizatorii expoziției.
Expoziția prezintă picturi și fotografii de amatori realizate de locuitori tineri și adulți din Mariupol, care au fost nevoiți să se mute în diferite orașe din Ucraina după izbucnirea războiului.
„Aceasta este cea de-a doua prezentare a unor astfel de amintiri despre cum era viața în Mariupolul pașnic înainte de ocupație. Fotografiile mele, realizate între 2019 și 2022, sunt din viața de zi cu zi a orașului natal. Ele prezintă uzinele metalurgice din Mariupol, peisajele orașului și râul Kalmius. Aș dori să îmi amintesc de acei băieți și fete care mi-au apărat orașul până la urmă și care se află acum în captivitate. Nu trebuie să uităm că ei au fost cei care au dat țării noastre mult timp pentru a forma rezistență, noi unități și pentru a salva orașele Harkiv și Kiev. Această expoziție este de dragul lor, pentru ca ei să fie amintiți”, a declarat Artem Bereznev, unul dintre autorii expoziției.
Foto de Taras Piț
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com