18 aprilie a devenit pentru deţinuţii de origine română din lagărele staliniste cea mai dureroasă zi din această lună de primăvară. Suferinţele îngrozitoare au năvălit asupra martirilor neamului ca un şuvoi vulcanic. Sub securea fărădelegilor bolşevice cade fostul primar al comunei Budineţ din mândra Bucovină, Dumitru al lui Pintilei Loghin, născut la 1875, arestat de către autorităţile sovietice pe data de 18 august 1940. Este acuzat de faptul că era „un element care prezintă un pericol social” pentru orânduirea socialistă. După 20 de luni de chinuri feroce şi cercetări drastice în localul cazematelor comuniste, bucovineanul primeşte 5 ani de închisoare. Va păşi mai departe, „rănit şi desculţ”, peste „spinii din calea terorii bolşevice”.
În ziua de 18 aprilie 1942, ţăranul Grigore al lui Toader Cuşnir-Tomaş, născut la 1897, în localitatea Colincăuţi din frumoasa Basarabie, a fost condamnat de către Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS la 3 ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”. A căzut în mâinile grănicerilor sovietici pe data de 5 februarie 1941. A „trecut prin furtuni”, care au aruncat în el „cu săgeţi”, îndurând chinul închisorilor comuniste ca un martir.
În aceeaşi zi de primăvară îndoliată, muncitorul Ieremia al lui Ion Adam, născut în 1901, în localitatea Buhaniţa, judeţul Piatra Neamţ al României, „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”, este condamnat la 3 ani de închisoare. În perioada interbelică s-a stabilit cu traiul în vechea capitală a Bucovinei istorice. Autorităţile staliniste l-au ferecat în lanţuri pe data de 27 octombrie 1940. Lumina obscură a temniţelor comuniste a continuat să-i mângâie „chipul umbrit de zăbrele”.
Tânărul Lucian al lui Ion Eşanu, care a văzut lumina zilei la 1922, în istoricul oraş Botoşani, este arestat de către grănicerii stalinişti din Detaşamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 19 iulie 1940. Cercetările feroce au durat 21 de luni. Pe data de 18 aprilie 1942, regimul totalitar bolşevic îl condamnă la 3 ani de detenţie. A trecut ilegal linia sovietică de demarcaţie a hotarului stalinist. Se întorcea la Cernăuţi, unde se stabilise cu traiul în perioada interbelică. N-a ajuns până la apa Prutului. A apucat drumul calvarului spre fioroasele lagăre comuniste de muncă corecţională.
Petru GRIOR
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com