Potrivit străvechii tradiții românești, la 1 martie este marcată sărbătoarea Mărțișorului. În calendarul popular prima lună a primăverii este numită Mărțișor. În Bucovina, unde locuiesc mai multe etnii de bază, inclusiv românii, această sărbătoare este marcată de întreaga populație. Mărțișoarele, acest simbol al primăverii, iubirii și purității sufletului, sunt purtate la piept de copii, tineri și maturi care vorbesc în diferite limbi. Este un semn de respect față de frumoasa tradiție românească.
La 27 februarie, în preajma sosirii primăverii, la Grădinița de copiii nr. 10 din orașul Cernăuți a fost organizat un matineu al Mărțișorului. Este o idee de pionierat la această instituție preșcolară, unde majoritatea copiilor sunt din familii ucrainene. Directoarea ei, Ina Tatarin, a ținut să menționeze:
– Instituția noastră preșcolară este frecventată de mulți copii din oraș și din satele învecinate. Bucovina este un ținut multinațional. Și grădinița noastră este o oglindă a acestei situații. Avem copii din familii de diferite naționalități. Scopul nostru e să educăm la ei respectul unuia față de altul. Și una din formele de educație este folosirea și popularizarea tradițiilor populare. În Bucovina o astfel de sărbătoare ca cea a Mărțișorului este marcată din timpurile vechi. Sunt originară din Chelmenți, din nordul Basarabiei, cum s-ar spune, la hotar cu Moldova, și țin minte că în copilărie purtam la piept mărțișoare, care simbolizau sosirea primăverii, realizarea unor vise frumoase. Prin organizarea acestei sărbători dorim să le altoim la copii dragostea față de tradițiile neamului lor, indiferent de ce naționalitate ei sunt.
Această sărbătoare – „Mărțișorul”, este marcată pentru prima dată la grădinița noastră. Ne străduim ca în fiecare an să organizăm câte o sărbătoare nouă, ca lor să le fie interesant. Dar nu uităm nici de cele tradiționale deja: Anul Nou, Ziua Păsărilor, Ziua iei etc.
Copiii au prezentat un concert emoționant pentru părinții, prezenți la această sărbătoare. La primul lor Mărțișor a fost invitat și Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, care a fost primită ospitalier cu pâine și sare. Domnia sa le-a dăruit copiilor și educatoarelor mărțișoare. Numerele artistice ale copiilor, care au recitat poezii și au cântat în limbile ucraineană și română, au fost susținute și de un taraf de la Liceul de Arte „Isidor Vorobchievici” din Cernăuți, precum și de un grup folcloric din Tărășeni de lângă centrul regional, cu populație mixtă ucraineano-română. Micii artiști au cules aplauze, executând un dans cu pânze colorate, din care au format tricolorul românesc și bicolorul ucrainean. Președintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, dl Vasile Bâcu, prezent la această manifestare, i-a invitat pe copiii de la grădinița respectivă să participe la Festivalul „Mărțișorului”, organizat de Societate, alături de cele mai bune colective artistice de amatori din ținutul bucovinean.
În final, Consulul General al României la Cernăuți le-a mulțumit gazdelor și a accentuat că pentru domnia sa aceasta este prima sărbătoare a Mărțișorului în Ucraina, la care a asistat.
FOTO: Mihai Grosu