Cum alegem tensiometrul potrivit?
Pe piaţă există nenumărate tipuri şi modele de tensiometre, însă, înainte de a vă decide asupra celui potrivit, trebuie să luaţi în calcul o serie de criterii importante.
Tensiometrul de braț sau de încheietură?
Deşi pot părea mai confortabile şi mai rapid de utilizat, tensiometrele de încheietură sunt mai predispuse erorilor de măsurare, ca urmare a anatomiei mâinii: arterele de la nivelul încheieturii sunt mai subţiri decât cele de la nivelul braţului — transmiţând un semnal mai slab. Din acest motiv, pentru o acurateţe cât mai sporită a rezultatelor, se recomandă utilizarea unui tensiometru de braţ. Cu toate acestea, tensiometrele de încheietură pot fi recomandate persoanelor cu obezitate morbidă sau cu o circumferinţă a braţului foarte mare — pacienţi pentru care nu există manşete disponibile — respectiv care au suferit leziuni ce ar putea împiedica o măsurare corectă la nivelul braţului.
Validarea clinică: ce este şi de ce este importantă?
Înainte de a achiziţiona un tensiometru, asiguraţi-vă că acesta este validat clinic şi recomandat de cel puțin una dintre societăţile recunoscute: Societatea britanică de hipertensiune, Societatea europeană pentru hipertensiune, Asociaţia americană pentru instrumente medicale, Liga germană de hipertensiune. Această certificare vă asigură că aparatul va indica rezultate precise şi de încredere.
Validarea clinică a unui tensiometru presupune supunerea aparatului unei serii de teste riguroase, în vederea determinării acurateţei rezultatelor.
Detectarea aritmiei cardiace
Aritmia cardiacă defineşte bătăile neregulate ale inimii şi este o problemă frecventă în cazul persoanelor cardiace. Deşi în multe situaţii aritmia este inofensivă, fiind experimentată ocazional, în cazul abaterilor serioase de la ritmul normal, poate duce la slăbirea şi afectarea inimii, atrăgând după sine simptome cu potenţial fatal.
Alegerea manşetei corespunzătoare
Alegerea manşetei este unul dintre cei mai importanţi factori în achiziţionarea unui tensiometru. Majoritatea tensiometrelor sunt disponibile în variante cu manşete pe dimensiuni (S/M/L), în funcţie de circumferinţa braţului, sau cu manşetă universală. O manşetă nepotrivită (mai mică sau mai mare) va avea un impact negativ în efectuarea măsurării şi va favoriza erorile de măsurare.
(Leacuri și terapii)