De la 1 ianuarie guvernul va implementa reforma medicală. Însă, în momentul de față, potrivit molbuk.ua, medicii cernăuțeni au auzit despre această reformă doar din sursele mass-media. În opinia lor, așa-zisele schimbări „radicale” în medicină, nu vor îmbunătăți nicidecum sistemul sănătății.
În această privință, Ivan Horoșenko, medicul-șef al Clinicii pentru copii a orașului Cernăuți și-a expus propria opinie:
„Teoreticienii de la ministerul sănătății ne-au oferit un model pe care trebuie să mergem mai departe. Însă au uitat de cel mai important lucru, cum să stabilim etapele de implementare a instrumentelor și mecanismelor funcționării. Oficialii noștri au evaluat suma cheltuielilor a unei persoane pentru serviciile medicale și au ajuns la 200 de grivne, în timp ce în Moldova asistența medicală este de 6000 de grivne, iar în țările europene până la 72 mii de grivne.
Trebuie să luăm în considerare că în urma acestei reforme, pacienții însuși vor alege la care medic să se adreseze pentru prescripția medicală. La fel medicii vor avea posibilitatea să ofere servicii medicale nu numai rezidenților ci și celor străini. Medicul pur și simplu nu va dovedi într-o singură zi să examineze starea de sănătate a oamenilor. Cine va compensa cheltuielile de deplasare la Sădăgura, la Roșa și în centru?
În plus, în urma acestei reformei un medic ar putea avea peste 500 de pacienți, iar altul, care tocmai absolvise vreo instituție superioară de specialitate va avea mult mai puține acorduri semnate cu pacienții. Medicul care va avea prea mulți pacienți pur și simplu va fi supraîncărcat de muncă, iar celălalt practic nu va avea un salariu decent” — spune Ivan Horoșenko