MEDICINA DEPINDE FOARTE MULT DE STAT:  PROSPERĂ STATUL, PROSPERĂ ŞI MEDICINA

27 06 2022 O 1

Interviu cu directorul Departamentului Ocrotirea Sănătăţii din cadrul Administraţiei Militare Regionale Cernăuţi, Oleg CIORNYI

Însăşi esenţa profesiei de medic constă în acordarea de ajutor. În condiţiile de război activitatea medicilor, a instituţiilor medicale are o importanţă deosebită. Înainte de a Vă solicita acest interviu pentru „Libertatea Cuvântului”, am plasat pe site-ul nostru o informaţie despre trimiterea unui lot de ajutor umanitar de către locuitorii satului Dinăuţi, adresat apărătorilor noştri din regiunea Doneţk. Starostele satului, Radu Ştefliuc, V-a mulţumit pentru susţinerea în organizarea acestui ajutor umanitar.

– Departamentul nostru conlucrează cu toate comunităţile teritorial unite din regiune şi când acestea organizează ajutoare umanitare pentru militarii noştri de pe front, pentru populaţia care n-a fost evacuată din zonele unde se desfăşoară acţiunile de luptă, noi le propunem să expedieze  încolo şi medicamente, ceea ce este foarte necesar. Astfel, asemenea ajutoare umanitare au ajuns în regiunile Mykolaiv, Herson, Doneţk (în oraşul Bahmut), Odesa, Dnipropetrovsk, Lugansk. În aceste complete intră medicamente, mijloace medicale, mijloace pentru igiena individuală.

Apare întrebarea: de unde facem rost de toate acestea? Primim ajutor din partea a opt organizaţii internaţionale din SUA, Marea Britanie, Spania, Italia, România, Canada, Franţa, Germania şi Austria. Lucrăm în două direcţii: asigurarea cu medicamente, utilaj medical şi mijloace de menire medicală. A doua direcţie este organizarea asistenţei medicale a persoanelor refugiate, adăpostite în regiunea noastră. O astfel de asistenţă se acordă la Cernăuţi, Storojineţ, Hliboca şi Noua Suliţă. Contăm pe susţinerea organizaţiilor de peste hotare Uk-Met, MTI, Bird of Light Ukraine, Samaritan’s Purse International, World Vision, „Medicos del Mundo” in Ukraine.

În regiunea Cernăuţi  sunt circa 100 mii de refugiaţi şi, la fel ca şi localnicii au nevoie de asistenţă medicală, de consultaţii, de tratament.  Au fost cazuri când am trimis copii la tratament de înaltă calificare la instituţii medicale din România şi Polonia. Voi menţiona că departamentul nostru are relaţii strânse cu departamente respective din Suceava, Iaşi şi Bucureşti. Partenerii noştri români ne ajută permanent, fapt pentru care le suntem foarte recunoscători.

Înainte de război, instituţii medicale din regiunea Cernăuţi au participat la realizarea unor proiecte transfrontaliere împreună cu partea română, ceea ce a contribuit la modernizarea echipamentului instituţiilor în cauză. În condiţiile de război chestiunea dotării spitalelor cu utilaj medical performant rămâne pe ordinea de zi?

– Desigur. Şi este vorba nu numai despre spitalele din regiunea noastră. Din ajutorul umanitar sosit la Cernăuţi am expediat utilaj medical – aparate Roentgen, aparate pentru ventilarea artificială a plămânilor, boxe termice pentru copiii nou-născuţi etc. – unor instituţii medicale din Mykolaiv, Harkiv, Dnipro.

–  Se ştie că mulţi medici din ţinutul nostru se află pe front…

– Da, în deosebi chirurgi, anesteziologi, surori medicale. Ambulanţele noastre au participat la evacuarea persoanelor civile din regiunile unde au loc lupte, i-au transportat pe răniţi. Am angajat la instituţiile din Bucovina 65 de medici din rândurile refugiaţilor. Voi sublinia că sistemul de ocrotire a sănătăţii din regiune a rezistat la asemenea încercări, primind un număr atât de mare de refugiaţi. Într-adevăr, s-au unit estul şi vestul ţării. Medicina ucraineană va prospera neapărat după victorie şi instaurarea păcii. Or, medicina depinde foarte mult de stat. Prosperă statul, prosperă şi medicina.

27 06 2022 O 2

27 06 2022 O 3

Interlocutor: Vasile CARLAŞCIUC

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий