Miliardarii care își injectează sânge de adolescenți pentru a deveni „nemuritori”

antrax-2

O nouă modă se conturează în rândul persoanele foarte bogate. În încercarea de a rămâne tineri, ei recurg la o procedură care, conform studiilor, îi poate feri de ceea ce până acum numeam „inevitabil”: îmbătrânirea și toate problemele de sănătate care vin odată cu ea.

Peste 100 de persoane au primit transfuzii de sânge de la persoane mai tinere la o clinică din San Francisco. Fiecare procedură a costat 8.000 de dolari. În ce constă? Pacientul este injectat cu doi litri jumătate de plasmă — elementul lichid din sânge care rămâne după ce alte celule au fost eliminate — luată de la persoane tinere, potrivit BBC.

Procedura este prezentată sub forma unei oferte experimentale care promite întinerirea celor bătrâni. Vârsta medie a pacienților este de 60 de ani.

Jesse Karmazin, un om de știință în vârstă de 32 de ani, care a fondat clinica din SUA, a declarat că rezultatele inițiale ale pacienților săi au fost încurajatoare.

„Ar putea îmbunătăți lucruri precum aspectul fizic, diabetul, funcționarea inimii sau memoria. Acestea sunt toate aspecte care au o cauză comună: îmbătrânirea. Nu pot încă să spun că va oferi nemurirea, dar cred că se apropie foarte mult”, a declarat Jesse Karmazin.

Acest tratament nou vine în contextul în care mai multe studii au demonstrat, în ultimii 17 ani, că unirea sistemelor circulatorii (denumită parabiosis) între șoarecii bătrâni și cei tineri întinerește oragnele, mușcii și celulele stem.

Pe lângă acestea, o cercetare efectuată anul trecut a evidențiat că plasma oamenilor tineri are un efect de întinerire atunci când este injectată în șoarecii bătrâni.

Cu toate acestea, unii cercetători au atacat validitatea experimentului lui Karmazin și au invocat probleme de ordin etic.

„Nu există o dovadă clinică a faptului că tratamentul este benefic”, afirmă Tony Wyss-Coray, profesor neurolog la Stanford.

Criticii au invocat de asemenea pericolele la care se expun oamenii în cazul oricărei transfuzii (urticarie, probleme cu plămânii și infecții fatale) și care în acest caz nu este necesară.

Oamenii vor să creadă că sângele celor tineri redă tinerețea, deși nu avem încă dovada că funcționează la oameni și nu întelegem mecanismul pentru care șoarecii au întinerit”, afirmă Wyss-Coray, cercetător în cadrul MIT.

Pe lângă asta, e și o problemă de etică, având în vedere că tinerii cred că donează sânge pentru cei cu care au nevoie de el din punct de vedere medical, nu pentru a fi folosit în tratamente exprimentale scumpe.

Karmazin se apără și le-a răspuns criticilor spunând că studiile lui au trecut de „recenziile etice” și că participanții au simțit imediat răsplata tratamentelor scumpe:„Vedem cu ochiul liber că pacienții arată mai bine după tratament. E un fel de chirurgie plastică din interior cu efecte la exterior”, a spus el.

Digi24.ro

Добавить комментарий