În urmă cu 250 de milioane de ani, o parte din Ucraina, până în apropiere de Munții Carpați, se afla sub ocean. Când apele s-a retras, au lăsat în urmă o mare cantitate de sare.
O mare concentrație a acestei sări este situată sub un mic oraș numit Soledar, un cuvânt care înseamnă „dar de sare”. Complexul Minele de Sare Soledar include astăzie peste 130 de kilometri de mine de sare, resursele din această zonă asigurând necesarul țării pentru încă cel puțin 3000 de ani. Atracția turistică este impresionantă datorita faptului ca minerii care au lucrat aici, au înfrumusețat-o, adăugând în galerii sculpturi din sare, capele și grote. Minele sînt la o adîncime de 700 de metri și se remarcă printr-o o sala mare de aproape 40 de metri înălțime.
Mulți turiști vin aici deoarece lângă mine se găsește un sanatoriu ce poarte numele de Simfonia Sărată, unde se tratează bolile de astm, pneumonie cronică, bronșită, psoriazis sau boli ale glandei tiroide.
În Minele de Sare Soledar municipalitatea orașului a amenajat chiar și un teren de fotbal subteran, un cinematograf, o sală de jocuri video, biliard și bowling, tenis de masă, precum și un restaurant.
Complexul este deschis pe tot parcursul anului. Depozitul de sare a fost descoperit la sfîrșitul secolului al XIX-lea, iar primul minerit la scară indrustrială a avut loc aici în anul 1881.