Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, consideră că prin Legea Învăţământului, recent adoptată, Ucraina „a înjunghiat pe la spate” România şi Ungaria, ţări care au susţinut acordul de cooperare europeană al Ucrainei, transmite Mediafax.
Peter Szijjarto a declarat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său român, Teodor Meleşcanu, că interesul Ungariei este să formeze şi să păstreze un parteneriat strategic între România şi Ungaria, un punct forte al dialogului fiind situaţia din Ucraina în urma adoptării Legii Învăţământului.
„În pofida cererilor din partea României şi Ungariei împotriva adoptării acestei Legi a Învăţământului care lezează drepturile minorităţilor naţionale, legea a fost adoptată în Ucraina. Aceasta lezează drepturile minorităţilor naţionale, ale românilor şi maghiarilor care trăiesc în Ucraina. Sunt 500.000 de români şi maghiari care trăiesc în Ucraina şi este normal ca cele două ţări să acţioneze împreună în această situaţie şi această acţiune comună va persista şi în viitor. Legea din Ucraina este împotriva acordurilor europene în vigoare, pentru că în acordul de cooperare se spune că nu se pot face paşi înapoi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. Nu doar România, ci şi Ungaria a fost pentru semnarea acestui acord, şi considerăm că, prin acceptarea Legii Învăţământului, Ucraina ne-a înjunghiat pe la spate. Această lege este contrară Constituţiei Ucrainei, din moment ce discriminează minorităţile naţionale”, a spus Szijjarto.
Potrivit acestuia, noua Lege Învăţământlui din Ucraina oferă mai multe drepturi tătarilor din Crimeea decât românilor şi maghiarilor din Ucraina.
„Un alt pericol estă că Parlamentul din Ucraina se pregăteşte să modifice Legea limbilor şi Legea cetăţeniei, prima ar leza dreptul la folosirea limbii materne. Acţiunea noastră fermă comună este foarte importantă, trimite un mesaj Parlamentului Ucrainei în vederea atitudinii noastre viitoare faţă de alte legi”, a mai spus ministrul ungar de Externe.
Teodor Meleşcanu a declarat la rândul său că în pofida demersurilor făcute de România şi Ungaria, textul Legii Învăţământului din Ucraina este unul care restrânge drepturile minorităţilor.
„Convingerea noastră fermă este că în domeniul educaţiei, orice reformă care se face nu trebuie să aducă atingere sau să restrângă drepturile minorităţilor naţionale în materie de educaţie. Salutăm anunţul Ucrainei privind solicitarea arbitriului Comisiei de la Veneţia, încurajăm şi solicitarea unui aviz de la Înaltul comisar al OSCE pentru minorităţi şi încurajăm autorităţile de la Kiev să fie într-un dialog strâns cu aceste autorităţi pentru găsirea unei soluţii de asigurare a drepturilor minorităţilor din Ucraina la educaţie”, a spus ministrul român de Externe.
Teodor Meleşcanu şi Peter Szijjarto au avut, luni, discuţii bilaterale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.