Ministrul ungar de externe: Ungaria propune conducerii noi ucrainene redresarea relaţiilor

19319654_9ab7c6ed786cd587aea6c9ec0a581c51_wm

Autoritățile de la Budapesta propun noii conduceri ucrainene ca relaţiile dintre cele două ţări să revină în făgaşul vechi, când comunităţii maghiare din regiunea Transcarpatia încă nu i-au fost luate drepturile dobândite anterior, a declarat miercuri, de la Toronto, prin telefon, pentru agenţia ungară de presă MTI, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, relatează hirado.hu.

Despre conferinţa organizată în oraşul canadian, pe tema proceselor de reformă începute în Ucraina, politicianul ungar a spus că „fosta conducere ucraineană, preşedintele Porosenko, a adoptat o politică anti-maghiară, ceea ce a dus la ştirbirea severă a drepturilor comunităţii maghiare din regiunea Transcarpatia”.

„Legea învăţământului şi cea privind utilizarea limbii de stat a anulat drepturi dobândite anterior. Acest lucru este contrar tuturor standardelor europene, dreptului internaţional şi angajamentelor bilaterale dintre Ungaria şi Ucraina. Noul preşedinte ucrainean, Volodomir Zelensky, înseamnă o nouă speranţă că Ucraina nu va duce o politică anti-maghiară”, a declarat Péter Szijjártó.

„Declaraţiile noului preşedinte al Ucrainei sunt încurajatoare, dar dau motive doar pentru un optimism precaut. Adevăratul test va fi dacă Zelensky va efectua sau nu, după alegerile parlamentare, acele modificări care vor permite comunităţii maghiare să îşi redobândească drepturile anterioare”, a spus şeful diplomaţiei ungare.

„Aşteptarea Ungariei este aceea ca Ucraina să restituie aceste drepturi. Dacă acest lucru va avea loc, Ungaria îşi va aduce aportul ca următoarea reuniune a comisiei NATO-Ucraina să fie convocată”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Szijjártó Ungaria este pregătită să pună în aplicare un plan de cooperare economică
cuprinzătoare cu Ucraina, în cadrul căruia ar finanţa construcţii de drumuri în regiunea Transcarpatia, printr-un program de creditare în valoare de 50 de milioane de euro, a punctat politicianul ungar.

Ca parte a acestui program, între Ungaria şi Ucraina va fi posibilă deschiderea a patru noi puncte de trecere a frontierei. În plus, la universităţile maghiare ar fi oferite o sută de burse pentru studenţi ucraineni. Pe lângă acestea şi-ar putea relua activitatea comitetele mixte economice şi de mediu, respectiv va continua programul de dezvoltare economică a Transcarpatiei.

Politicianul a precizat că în cadrul conferinţei de la Toronto a explicat că, în calitate de ţară vecină cu Ucraina, Ungaria are interesul ca Ucraina să fie o ţară puternică, stabilă şi democratică.

„Budapesta a susţinut mereu integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat Szijjártó.

Добавить комментарий