MINUNILE CERNĂUȚENE ALE LUI MARY

1547133754_tragediya_buntu

În aceste zile de odihnă, la Teatrul muzical-dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuți va avea loc premiera spectacolului „Minunile lui Mary…”, înscenat după cunoscuta lucrare „Mary Poppins” de Pamela Trevers. Premiera este consacrată Zilei Internaționale a Teatrului, marcată la 27 martie. Pentru trupa cernăuțeană, potrivit directorului Teatrului, Iuri Marceak, este deja o tradiție de a încununa sărbătoarea profesională cu o nouă premieră.

Denumirea spectacolului nu întâmplător a fost schimbată. După cum a explicat într-o conferință de presă din ajunul premierii regizorul principal al Teatrului, Ludmyla Skrypka, spectacolul se bazează pe motivele creației scriitoarei engleze în care o dădacă fermecătoare se ocupă de educația copiilor. Deși regizorul a lăsat numele personajelor în engleză, însă în spectacolul înscenat de trupa cernăuțeană sunt abordate probleme de educație actuale în Ucraina. „Creațiile Pamelei Trevers ne oferă posibilitatea să abordăm temele, care îi preocupă și pe maturi, și pe copii. Din acest punct de vedere nu putem afirma că spectacolul „Minunile lui Mary…” este o înscenare a operei literare „Mary Poppins”. Or, înscenarea este un gen al dramaturgiei bazat pe o lucrare clasică a unui autor. Iar „Minunile lui Mary…” constituie o versiune a noastră, a ucrainenilor, interesantă aici, la noi. Spectacolul „Minunile lui Mary…” este o adaptare, o versiune scenică a teatrului nostru după creațiile lui Trevers. De aceea, problemele pe care le scoatem în evidență datorită acestei creații posibil să n-o fi interesat pe scriitoarea engleză. De ce? Fiindcă, trăind în Anglia în acele timpuri, ea nici nu se gândea că pot să existe asemenea probleme. Ele au apărut în prezent la noi și se înscriu de minune în creația Pamelei Trevers. De fapt, este o istorie paralelă”, a accentuat regizorul spectacolului, Ludmyla Skrypka.

La spectacol sunt antrenați copii care frecventează Studioul de pe lângă Teatrul din Cernăuți, ei jucând pe scenă de la început până la sfârșit, alături de actorii consacrați. Este o șansă foarte mare pentru ei și o treaptă spre arta teatrală la nivel profesionist. Actorul Andrii Țyganok, care s-a produs în spectacol, împreună cu tânăra actriţă, conaţionala noastră, Marina Timcu, a explicat în ce constă esența lui: „De ce afirmăm că copilăria este cea mai fericită perioadă din viața omului? De aceea că în copilărie credem în minuni, că în copilărie fiecare-și are basmul său. Apoi apar mai multe deșertăciuni. În acest spectacol actorii noștri au creat pe scenă un basm, la care vrei să revii mereu”.

P.S. În numele spectatorilor cernăuțeni felicităm colectivul Teatrului muzical-dramatic „Olga Kobyleanska” din Cernăuți cu prilejul Zilei Internaționale a Teatrului, adresându-le cuvinte de recunoștință pentru minunile create pe scenă, care aduc delectare estetică și ne purifică sufletele. „Libertatea Cuvântului”, de asemenea, îi felicită cu acest prilej și pe actorii de origine română din regiunea noastră, care activează la alte teatre și în alte țări, aceștia fiindu-ne prieteni, citind versiunea electronică a ziarului nostru. Iată ce ne-a răspuns la mesajul nostru dl Constantin Stavrat, actor și director artistic al Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți, artist al poporului din Republica Moldova: „Am visat, am vrut să devin actor încă în copilărie. De ce? Nu știu. Întotdeauna mă atrăgea scena. Copil fiind (o știu toți sătenii mei) am recitat, am dansat, am cântat de pe scena Casei de cultură din cel mai frumos sat – Buda Mică. Atunci nu știam că există o sărbătoare – Ziua Teatrului. E ziua tuturor celor care ne fac viața un pic mai frumoasă: ziua actorilor, scenografilor, perucherilor, celor cu machiajul, cu recuzita etc. A oamenilor de Teatru. De 39 de ani sărbătoresc și eu această zi… pe scenă, jucând spectacole. Tuturor celor care fac teatru – amatori ori profesioniști – le doresc multă sănătate, noroc, aplauze, flori și roluri dorite”.

Добавить комментарий